Tgrt Haber

Kuveyt Emiri'nin Türkiye ziyareti öncesi Körfez'den bakış

2 Mayıs 2024 09:05 | Güncelleme :2 Mayıs 2024 09:07

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir Es-Sabah, mayıs ayının ilk günlerinde Ankara ziyareti gerçekleşecek. Birkaç gün önce  Kuveyt’te idik. Körfezin sakin gücü olan bu ülke modernizmi ve ekonomik gücü ile dikkat çekiyor. Ülkede 5 milyona yakın insan yaşasa da bunların 1.5 milyonu Kuveyt vatandaşı. Başta Asya ve Arap ülkeleri olmak üzere bir çok ülkeden insan burada hizmet sektöründe çalışıyor.

TÜRK ELÇİYE ZİYARET

Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçisi Tuba Nur Sönmez’i ziyaret ettik. Ülkede yaşayan vatandaşlarımızın sayısında ve ikili ilişkilerde artan bir ivme gördük. Türkiye dostu Kuveyt'ten pek çok vatandaş ülkemizi ziyaret etmiş. Türk firmaları inşaat alanı başta olmak üzere ülkede aktif olarak yer alıyor.

Ülkemizin burada güven ve huzur sağladığını güler yüzlülüğüyle ortaya koyan Sönmez ile yaptığımız hasbihal ve istişarelerde ikili ilişkiler konusunda bilgiler edindik. Türkiye'de 427 Kuveytli şirketin ticaret ve yatırımı var. Bu yatırımlar, çeşitli alanlara yayılmış 2 milyar doları buluyor. iki ülke arasında karşılıklı ticaret hacminin 2022 yılı itibarıyla 1 milyar dolar iken 2023 yılında bu rakam daha da zenginlik kazandı. Kuveyt devleti ile Baykar arasında milli SİHA Bayraktar TB2 ihracatı sözleşmesi yapıldı. Liste uzun…
Büyükelçi Sönmez Arapça’yı ileri düzeyde konuşuyor. Kuveytli yetkililer ve toplum ile iyi ilişkiler kurarak köprü görevi görüyor. Ülkede yaşayan vatandaşlarımızın sorunları yakından takip edilip çözüme kavuşuyor. Kısa süre önce Kuveyt Emiri Türkiye’de olacak. Irak ile başlayan yeni süreçte Körfez’in kilidi Kuveyt, önemli bir konumda. 

Diplomasi dar alanda kısa paslaşmalar değil tam saha presi gerektirir. Kuveyt’den başlayacak ve Umman’a uzanacak bir ulaşım hattı hayata geçiyor. Türkiye, Irak, BAE ve Katar tarafından hayata geçirilen Kalkınma Yolu'na bir de kilit lazım. Bu kilit ülke Kuveyt... Bir düşünün, Kalkınma Yolu'na eklenen Kuveyt ile ver elini Umman. Değme keyfine... 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.