Tgrt Haber
26 Mart 2014 15:51

UEFA açıkladı, 'Fenerbahçe için şike dosyası kapandı'

UEFA Genel Sekreteri Infantino, Fenerbahçe aleyhindeki 'şike davası' sürecinin UEFA için sona erdiğini resmen açıkladı. Infantino, Yargıtay kararını ise inceleyeceklerini ekledi.

UEFA açıkladı, 'Fenerbahçe için şike dosyası kapandı'
uefa,şike davası,fenerbahçe,

Infantino, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yarın yapılacak UEFA 'nın 38. Olağan Kongresi öncesinde Rixos Otel'de basın toplantısı düzenledi.Şike suçu işleyenlere karşı ömür boyu men cezası da dahil daha sıkı tedbirler almayı planladıklarını belirten Infantino, "Son bir yıllık periyotta incelediğimiz 32 bin maçın binde 7'sinde şike yapıldığından şüpheleniyoruz. Binde 7 yüksek bir oran. Elbette kuşku duyulması, şike yapıldığı anlamına gelmez ama olağandışı bir şeyler olduğuna dair de bir uyarı niteliğindedir. Bana kalsa 100 binde 1 bile çok fazla. Büyük liglerde herhangi bir olay yaşanmadığından eminiz ancak bizim amacımız, şikeyi futboldan tamamen defetmek" diye konuştu.
UEFA'dan büyük devrim!
Bir gazetecinin, "Türkiye'deki 'şike davası'yla ilgili, Yargıtay'ın şike cezasını onamasının ardından UEFA'nın yeni bir yaptırıma gidip gitmeyeceği"ne ilişkin sorusu üzerine Infantino, UEFA Disiplin Kurulu'nun Beşiktaş'a 1 yıl, Fenerbahçe 'ye de 2 yıl Avrupa kupalarından men cezasını verdiğini hatırlattı.Fenerbahçe aleyhindeki "şike davası" sürecinin, UEFA için sona erdiğini ifade eden Infantino, Yargıtay'ın şike davasında kişiler hakkında verdiği kararın metnini incelemek durumunda olduklarını ifade etti.

Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun, "UEFA'nın TFF'ye şike olaylarıyla ilgili yaptırımda bulunacağı"na ilişkin açıklamalarının aktarılması üzerine de Infantino, "Hacıosmanoğlu'nun UEFA Disiplin Kurulu'nun değil, Trabzonspor Kulübü'nün başkanı olduğunu" kaydetti.Gianni Infantino, ülke federasyonlarının, UEFA'nın şike ve ırkçılık konularında aldığı kararlara uyması gerektiğini vurguladı.UEFA Genel Sekreteri Infantino bir soru üzerinde, Ukrayna'daki son gelişmeleri izlediklerini, konunun hassas olduğunu ve futbolla ilgili olmadığını söyledi."Kırım'daki bazı futbol kulüplerinin gelecek sezon Rusya Ligi'nde mücadele edeceği" yönünde medyada çıkan haberlerle ilgili de Infantino, UEFA'ya bu çerçevede herhangi bir resmi başvurunun yapılmadığını kaydetti.
Infantino, gol çizgisi teknolojisiyle ilgili ise sistemin birçok FIFA organizasyonunda denenip güvenilirliğini kanıtladığına dikkati çekerek, bu teknolojiyi kullanmakta tereddüt yaşayan UEFA'ya üye ülkelerden destek beklediğini belirtti.
UEFA ASBAŞKANI DA AÇIKLAMIŞTI
UEFA Asbaşkanı ve İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) Başkanı Giancarlo Abete "Yargıtay'ın şike davası ile ilgili verdiği kararı UEFA'nın son toplantısında ele aldık. (UEFA'nın Fenerbahçe'ye yeni bir ceza verip vermeyeceği konusu) UEFA, özerk federasyonun karar ve değerlendirmelerine maksimum saygı duyuyor. Fakat uluslararası boyuttaki organizasyonlarda bir etki söz konusu olursa, tabii ki üzerine düşen görevi yapar" dedi.
EKSTRA CEZA YOK
UEFA Tahkim Kurulu Başkanı Marquez, Türkiye'de yeniden yargılanma olsa bile F.Bahçe'ye ekstra bir ceza vermeyeceklerini müjdeledi:
F.BAHÇE'NİN DOSYASINI KAPATTIK'
"Türkiye'de yeniden yargılanma olsa bile bu bizi etkilemez. Benim görüşüme göre yüksek mahkeme kararını vermiştir, biz de cezai kısmını bitirmişizdir. UEFA olarak, yerel fedrasyonların aldıkları kararlara da karışmayız."Avrupa Kupaları'ndan 2 yıl men cezası alan F.Bahçe'nin, Yargıtay'ın gerekçeli kararının ardından yeniden UEFA Disiplin Komitesi'ne sevk edileceği ve yeni bir soruşturma açılacağı haberleri gündeme bomba gibi düşmüştü. Bu iddialar, sarı-lacivertlilere ekstra bir ceza yaptırımı uygulanacağı spekülasyonlarını da beraberinde getirirken, konunun en yetkili ismi, UEFA Tahkim Kurulu Başkanı Pedro Tomas Marquez hem F.Bahçeliler'in hem de Beşiktaşlılar'ın yüzünü gülderecek açıklamalar yaptı.Kadir Has Üniversitesi'nin 'Futbolda Disiplin Süreçleri ve Karar Mekanizmaları' konferansına katılan Marquez ve UEFA Disiplin ve Dürüstlük Birimi Koordinatörü Emilio Garcia Silvero UEFA'nın ne yeni bir ceza vereceğini, ne de cezanın azalmasının gündemde olduğunu dile getirirken yerel federasyonun aldıkları kararlara karışmadıklarının da altını çizdi.
'CEZA İNMEZ!'
"Türk yargısı, şike dosyasıyla ilgili yeniden yargılama yapılmasına karar verirse siz de F.Bahçe'ye verilen iki yıllık men cezasını yeniden değerlendirir misiniz?" sorusuna "Biz varsayımla hareket etmeyiz. Bu durum, UEFA'nın kararını etkilemez. Çünkü bu bizim inancımız. Benim görüşüm, yüksek mahkeme kararını vermiştir, biz de cezai kısmını bitirmişizdir. Dosya da kapanmıştır. Ne yeni bir ceza veririz, ne de mevcut cezayı azaltırız" yanıtını veren Marquez gönüllere su serpti.Daha sonra söz alan Silvero ise Trabzon'un hakkının gasp edildiği ile ilgili sorulara "Şike hakkında konuşmak istemiyorum. Sonuçta karar verildi. Örneğin ırkçı hareketten İngiliz Federasyonu Anelka'ya 5 maç ceza verirken benzer bir olayda Belçikalı futsal oyuncusu Omar Rahou 10 maçla cezalandırıldı. Biz hiç bir federasyona "Şu cezayı uygulayın" diyemeyiz. O zaman özerkliğe ters düşer" şeklinde verdiği bu örnekle dolaylı yoldan da 2010-11 şampiyonluk kupasının F.Bahçe'de kalacağının mesajını ver vermiş oldu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...