Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Kasım 2018 14:32

İkiz bebek nasıl olur, ikiz bebek olması kime bağlı nasıl belli olur?

İkiz bebek sahibi olmak anne için zor ve yorucu gözükse de aslında keyifli bir durumdur. İkiz bebek nasıl olur, ikiz bebek olması kime bağlı nasıl belli olur?

İkiz bebek nasıl olur, ikiz bebek olması kime bağlı nasıl belli olur?
ikiz bebek

İkiz bebek sahibi olmak bir anne için ne kadar zor ve yorucu gözükse de aslında çok keyifli bir durumdur. İkiz bebek oluşumunun ilk etkeni genetik faktörlerdir. Aile bireylerinde geçmiş kuşaklarda ikiz bebek doğumu yaşanmışsa ikiz bebek sahibi olma olasılığınız yüksektir. Makalemizde İkiz bebek nasıl olur, ikiz bebek olması kime bağlıdır, ikiz bebek nasıl belli olur konularını bulacaksınız.

Peki, ikiz bebek nasıl olur?

İkiz gebelik tek yumurta ve çift yumurta ikizi olmak üzere ikiye ayrılır. Tek yumurta ikizlerinde durum sperm tek yumurtayı döllemesi ile başlar. Tek yumurta ikizleri aynı DNA’ya sahiptir. Bölünme ilk 72 saatte meydana gelirse ikizler ayrı plasenta içindedir ama bölünme daha sonra gerçekleşirse tek plasentada iki bebek bulunur. 

İkiz bebek nasıl belli olur?

Çift yumurta ikizlerinde ise oluşum daha farklıdır. Normal durumlarda adet döneminde bir tane yumurta üretilir. Ama bazı durumlarda birden fazla yumurta üretirler. Kısırlık tedavisi, yaşın ilerlemesi gibi… İşte çift yumurta ikizleri üretilen birden fazla yumurtanın birden fazla sperm tarafından döllenmesi ile oluşur. Çift yumurta ikizlerinin fiziki benzerlikleri aynı olmayabilir. Cinsiyetleri de farklı olabilir. Böyle durumlarla genelde kısırlık tedavisi görenlerde daha sık rastlanır. İkiz bebek oluşumunu 15. haftadan önce tespit edecek bir yöntem yoktur. Ancak 15. haftadan sonra ultrason ile yapılan muayene sonucu anlaşılır.

İkiz bebek olması kime bağlı Anneden mi Babadan mı gelir?

Yazımızın başında da bahsetmiş olduğumuz gibi ikiz gebelik olasılığının baş faktörü genetiktir. Diğer bir neden ise kısırlık tedavisidir. Çünkü kısırlık tedavisinde yumurtalıklar uyarılarak yumurtlamaya çalışılır. Fakat bazı durumlarda birden fazla yumurta üretilir ve birden fazla yumurta birden fazla sperm tarafından döllenir. Sonuç ikiz gebelik... 35 yaş üzerinde de fazla yumurta üretimi olabilir. Birden fazla yumurtanın birden fazla sperm tarafından döllenmesi ikiz bebek olasılığını arttırır. Menopozun yaklaştığı dönemlerde de ikiz bebek sahibi olma olasılığı yüksektir. 

Bu faktörlerin yanında ikiz bebek sahibi olmak birazda şanstır aslında. İkiz gebelikler tekli gebeliklere göre biraz daha zor ve zahmetli bir dönemdir. Daha çok dinlenme, daha az hareket, daha çabuk yorulma, daha iyi beslenme, daha sık gidilen doktor kontrolleri gibi daha da dikkat etmeniz gereken birçok husus vardır. İkiz gebeliklerde daha çok sezaryen doğum tercih edilir

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...