Tgrt Haber
14 Eylül 2018 15:37

Magnezyum nedir? Magnezyum nelerde var Magnezyum içeren yiyecekler

Magnezyum vücut için önemli bir mineraldir. Magnezyum nelerde var Magnezyum içeren yiyecekler hangileri ve Magnezyum eksikliğine bağlı rahatsızlıklar nelerdir.

Magnezyum nedir? Magnezyum nelerde var Magnezyum içeren yiyecekler
magnezyum

Magnezyum vücut için önemli bir mineraldir. Kalsiyum, potasyum, çinko gibi minerallerin seviyelerini korumaya yardımcıdır. Magnezyum birçok organımız için oldukça öneme sahiptir. Kaslar, kalp, böbrek, diş ve kemik oluşumunda görevlidir. Magnezyum eksikliği uyku bozukluğu, sık tekrarlayan baş ağrısı, kalpte ritim bozukluğu, iştah kaybı, depresyon, yüksek tansiyon gibi sorunların temel nedeni olabilir. Her ne kadar aslında bu belirtiler magnezyum eksikliğinden kaynaklansada,  başka hastalıklara yorulduğu için genelde bunların magnezyum eksikliğine bağlı olduğu  geç anlaşılmaktadır. Magnezyumu nelerde var? Magnezyumu doğal yollardan  birçok farklı gıdada bulmak mümkün. İşte Magnezyum içeren yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

Ispanak magnezyum açısından oldukça zengin bir sebzedir. Ispanak A vitamini, C vitamini ve K vitaminlerinin doğal kaynağıdır. Bu sebeple ıspanağı mevsiminde bol bol tüketmenizde fayda var. 

Kuruyemişler arasında badem magnezyum açısından en zengin olanıdır. Bademi magnezyum zenginliği açısından ceviz ve kaju kuruyemişleri takip eder. Sadece bir avuç badem vücudunuzun ihtiyacı olan magnezyumu büyük oranda karşılar. Badem aynı zamanda E vitamini, protein ve omega 3 bakımından oldukça zengindir. Bademi düzenli bir şekilde tüketmek kan şekerini dengeler, kalp sağlığı için önemli, kemikleri güçlendirir. 

Avokado magnezyum açısından zengin bir meyvedir. Bir avokado vücudumuzun günlük %15 oranında magnezyum ihtiyacını karşılar. İçinde doymamış yağlar, lif, potasyum, B vitaminleri, K vitamini, bakır, demir, fosfor, protein ve folik asitte bulunur. 

Çikolatayı kim sevmez ki? Bilinçli veya bilinçsiz olarak tükettiğimiz bitter çikolata magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda lif, demir, bakır, potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir. Antioksidan etkiye sahiptir. Kalori ve şeker alımını artırdığından fazla tüketilmemeli. 

Zengin magnezyum kaynağı olmasından ötürü önerilen bir başka besin yulaf ezmesi. B vitaminleri, protein, demir, selenyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir yulaf ezmesi. Bunların yanında folat, potasyum ve omega-3 yağ asitleri içerir. Aynı zamanda bir antioksidandır.

  • Barbunya 
  • Siyah fasulye 
  • Karalahana 
  • Brüksel lahanası 
  • Mercimek 
  • Pırasa 
  • Yeşil fasulye 
  • Brokoli 
  • Bezelye 
  • Domates 
  • Pazı 
  • Soya fasulyesi 
  • Patlıcan 
  • Kılçıksız buğday 
  • Karabuğday 
  • Yulaf 
  • Esmer pirinç 
  • Nar 
  • Ayva 
  • Ahududu 
  • Çilek 
  • Karpuz 
  • Dereotu 
  • Kimyon 
  • Rezene 
  • Karanfil 
  • Acı biber 
  • Pisi balığı 
  • Ton balığı magnezyum açısından zengin diğer besinlerdir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...