Tgrt Haber
13 Eylül 2018 16:47

MCH Nedir Referans Aralığı Kaç Olmalı MCH Normal Değerleri Kaç Olmalı

MCH, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinlerin sayılarına denir. MCH Normal Değerleri yetişkinlerde 26-34 seviyeleri arasındadır. MCH değerleri çocuklar için kilo ve yaşa göre farklılık gösterebilir.

MCH Nedir Referans Aralığı Kaç Olmalı MCH Normal Değerleri Kaç Olmalı
MCH

MCH, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinlerin sayılarına denir. Kan aldırıp, kan ölçümü yaptırdığımızda bu sayıyı öğreniriz. Kan ölçümünün sonucuna göre, kan hücrelerinde ne kadar hemoglobin var bunu öğreniriz. Burada hemoglobini açıklamamız gerekirse, vücudumuzdaki hücrelere oksijen taşır ve bir proteindir. Bu proteinin eksik olması durumunda vücutta kansızlık meydana gelir. Kansızlık da vücutta hemoglobinin az olup tüm hücrelere oksijeni tam anlamıyla taşıyamaması demektir. Buna göre vücut bazı sinyaller verir. Bunlar nefes almakta zorluluk, sinirlilik ve bunun gibi bir sürü sağlık sorunu demektir.

MCH testi yapıldığında aslında bir kan testi yapılmış olur. Bu testin sonunda nasıl bir kansızlık yaşadığımızı ve hangi şiddette olduğunu öğreniriz. Buna göre doktorumuzun tavsiyesi ile bir tedavi yöntemine başvurulur.

MCH ölçüm değeri standart olarak yetişkinlerde 26-34 seviyeleri arasındadır. Çocuklar için ise kilolara, yaşları, aylarına göre farklılık gösterebilir. MCH değerinin yüksek olması aslında bazı eksikliklerinin habercisidir. B12 ve folik eksikliğinde bu şekilde MCH değeri yüksek çıkar. Bu da Akdeniz anemisinin makro kısmıdır. Bu tip hastalarda sıklıkla belirtileri görülür. Sinirlilik hali, panik, taşikardi, sürekli uyku hali, halsizlik, solgun bir yüz ve eller gibidir.

MCH yüksekliğinin nedenleri arasında en ileri boyutta kan kanseri vardır fakat her şeyde yaptığımız gibi bu tip önemli konuları lütfen internetten bakara hemoglobin değerlerimizi buradakilerle karşılaştırıp kendimize ve ya yakınlarımıza kan kanseri teşhisi koymayalım! Bu konuda sadece internet sitelerinde genel bilgiler verilmektedir. Detaylı hiçbir bilgiyi buradan öğrenip teşhis koymak mümkün değildir. Alkol, troidlerde problem, kullanılan bir takım ilaçlar ve kemoterapi gibi birçok etken kandaki hemoglobin oranını etkiler yani MCH oranını yükseltir.

MCH oranının düşük olması da bazı problemlere sebep olmaktadır. aşırı ve ani kan kayıplarında, demir eksikliğinin artması gibi nedenlerden ortaya çıkar. MCH oranının düşük olması aslında kırmızı kan hücrelerinin küçülerek, hemoglobin proteinin oksijen taşımasının azalacak kadar azalmasıdır. Bunun gerçek anlamda ve detaylı tedavisi için bir Hematolog hekime başvurmanız gerekmektedir.

Sizler için MCH oranın yüksek ve düşük olması durumlarını açıklamaya çalıştık.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...