Tgrt Haber
31 Ekim 2018 23:38

Sedimantasyon yüksekliği nedir belirtileri ve tedavisi

Sedimantasyon testi damarlarda bulunan kırmızı kan hücrelerinin çökmesini ölçmek için yapılan bir kan testtir. Sedimantasyon yüksekliği nedir belirtileri ve tedavisi

Sedimantasyon yüksekliği nedir belirtileri ve tedavisi
sedimantasyon yüksekliği

Sedimantasyon kelime anlamı olarak çökme ya da tortulaşma anlamına gelmektedir. Sedimantasyon testi damarlarda bulunan kırmızı kan hücrelerinin çökmesini ölçmek için yapılan bir kan testtir. Bağışıklık sistemindeki rahatsızlıkları, vücutta iltihap olup olmadığını, kanser hastalığının tespiti için kullanılan bir değerdir. 

Sağlık için tehlike oluşturan bir durumda sedimantasyon yüksekliği sedimantasyon değerinin yüksek çıkmasıdır. Sedimantasyon yüksekliği belirtileri olarak; 

  • Eklem ağrıları, 
  • Baş ağrısı, 
  • Eklemlerde oluşan şişlik, 
  • Halsizlik, 
  • Vücut iltihabı, 
  • Kaşıntı ve 
  • Ateş sayılabilir.

Sedimantasyon yüksekliği nedir belirtileri ve tedavisi

Sedimantasyon yüksekliği sonucunda başvurmanız gereken doktor bir dâhiliye uzmanıdır. Yüksekliğin tedavisi için bazı durumlarda hekiminiz kortizon kullanımına başlayabilir. Tedavi aşamasında spor yapmak, kan değerinizi sağlıklı seviyeye getirecektir. Bu durumda düzenli spor yapmanız tavsiye edilir. Bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin çünkü vücudun susuz kalması durumunda kan değerlerinde problemler oluşabilir. Vücuttaki iltihap sedimantasyon değerini yükselteceği için limon, sarımsak, soğan, zerdeçal, zencefil gibi iltihap azaltıcı besinler tüketebilirsiniz. Uyku düzeni de oldukça önemli bir faktördür. Sedimantasyon değerini normal dengede tutmak için omega-3 ve omega-6 açısından zengin besinler tüketmeniz tavsiye edilir.

Sedimantasyon normal değeri

Sedimantasyon normal değeri yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterebilir. Ama testin olması gereken normal değerleri aşağıda verildiği şekildedir. 

  • Yeni doğan bebeklerde saatte 0-2 mm 
  • 50 yaş altı erkeklerde saatte 15 mm altı,
  • 50 yaş üstü erkeklerde saatte 20 mm altı,
  • 50 yaş altı kadınlarda saatte 20 mm altı,
  • 50 yaş üstü kadınlarda saatte 30 mm altı normaldir. Gebelik durumunda ise sedimantasyon hızı 4- 57 mm normaldir.

Sedimantasyon testi de diğer testler gibi bir testtir. Sadece sonuçların incelendiği cihazlar farklıdır. Vücutta bulunan iltihap, şüphesi bulunanlara yapılır. Sedimantasyon cihazı kanı inceler ve ESR değerini ölçer. Alınan kandaki sedim oranı ne kadar çökmüş diye inceleme yapılır. Sonuçların alınması 1 saat süren bir testtir. 

Sedimentasyon hızı testi bir hastalığın var olup olmadığını belirlemek için yapılır. Yüksek değerlerde hastalığın seyri kontrol edilir ve tedavi yöntemleri belirlenir. Değerlerin >100 mm/saat olması durumunda ağır enfeksiyonlar olduğu düşünülür. Aynı zamanda ciddi hastalıklar var olabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...