Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Mart 2014 22:45

Obama'dan Rusya'ya tehdit

ABD Başkanı Obama, Rusya'nın bedel ödemek zorunda kalacağını açıkladı.

Obama'dan Rusya'ya tehdit
abd, rusya,i ukrayna, kırım,

ABD Başkanı Barack Obama,"Rusya'ya şunu söylemeye devam edeceğiz, eğer şu anda izledikleri yolu izlemeye devam ederlerse, sadece biz değil Avrupa Birliği ve uluslararası toplum, Rusya'ya uluslararası kanunları ihlal etmesinin ve Ukrayna'nın haklarına tecavüzünün bedellerini ödetme yoluna başvurmak zorunda kalacak. Başka bir yolu da mümkün ve umarım (Rusya) Devlet Başkanı Putin bu yolu izlemeye isteklidir" dedi.
Obama, Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüştü. Burada yaptığı açıklamada Obama, Ukrayna halkının demokrasinin yanında durma cesaretini ve kendi geleceklerini kendisinin belirleme isteklerini herkesin gördüğünü belirterek, Başbakan Yatsenyuk'un da bu sürecin bir parçası olduğunu ve olağanüstü cesaret gösterdiğini ve şiddet içermeyen ilkeleri benimsediğini kaydetti. Obama, Ukrayna parlamentosu Rada'nın Yatsenyuk'un ABD'de bulunduğu sırada kapyacıyı bir süreç için adım attığını hatırlatarak, bu adımdan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Ukrayna'nın şu anda karşısındaki en büyük zorluğun, egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik tehdit olduğunu belirten Obama, Rusya'nın oradaki üssünün dışına çıkarak Kırım'a baskınını uluslararası kanunların ve Rusya'nın imzaladığı anlaşmaların ihlali olarak değerlendirdiklerini hatırlattı.
Obama, "Egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması noktasında Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının yanında duracağımızı açıkça belirttik" dedi.
"Kafaya silah dayayarak yapılamaz"
Rusya ile Ukrayna arasındaki tarihi bağların farkında olduklarını ve bunu bilen Ukrayna hükümetinin bu konuyu diplomatik yollarla çözmek için Rusya ile doğrudan iletişime de geçtiğini belirten Obama, Başbakan Yatsenyuk'un Ukrayna'nın dışındaki bir ülkenin, kendilerine diktede bulanamayacağı noktasında haklı olduğunu söyledi. Obama, anayasal süreç ve seçimler olduğunu ve bunların Kırım bölgesinde farklı düzenlemelere de yol açabileceğini ama bunların "kafalarına silah dayanarak yapılamayacağını" vurguladı.
ABD olarak Rusya ile görüşmelerde bulunduklarını da belirten Obama, şunları kaydetti:
"Rusya'ya şunu söylemeye devam edeceğiz, eğer şu anda izledikleri yolu izlemeye devam ederlerse, sadece biz değil Avrupa Birliği ve uluslararası toplum, Rusya'ya uluslararası kanunları ihlal etmesinin ve Ukrayna'nın haklarına tecavüzünün bedellerini ödetme yoluna başvurmak zorunda kalacak.
Başka bir yolu da mümkün ve umarım (Rusya) Devlet Başkanı Putin bu yolu izlemeye isteklidir. Ama (Putin) bunu takip etmezse, uluslararası toplumun, ülkenin birliği ve toprak bütünlüğü noktasında Ukrayna hükümetinin yanında güçlü biçimde duracağına yönelik güvenim tam".
"Kırım'daki referandumu reddediyoruz"
Ukrayna'nın içinden geçtiği dönemdeki ekonomik sıkıntılarına yardım etmek için IMF'nın desteğinin yanı sıra ABD'nin 1 milyar dolar desteği olacağını belirten Obama, bir soru üzerine, Kırım'daki referandumu reddettiklerini belirterek, "Bunun meşruluğunu reddediyoruz, Ukrayna anayasasına aykırıdır" dedi.
Rusya'nın bu konuda İskoçya örneğini vermeye çalıştığını hatırlatan Obama, tüm benzer konularda referandum kararlarının, uzun ve müzakereli bir sürecin ardından ulusal hükümetler tarafından alındığına dikkati çekti. Obama, "Bunlar öyle iki-üç gün içinde olan, dışarıdan askerlerin bölgenin yönetimi ele geçirmesinden sonra olmuş şeyler değildir" diye konuştu.
Obama, Rusya'nın müdahalesine finansal ve ekonomik neticeler uygulamak için altyapıyı şimdiden kurduklarını ama güçlü tercihlerinin konuyu diplomatik yollardan çözmek olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın ya Batı'yı ya Rusya'yı seçmesi gerektiği gibi yaklaşımların mantıklı olmadığını belirten Obama, günün sonunda bunun Rusya'nın da çıkarına olmadığını kaydetti.  Obama, Rusya'nın aslında Ukrayna ile ekonomik bağlarını nasıl geliştireceği üzerinde düşünmesi gerektiğini, bunun Rusya'yı daha zayıf değil daha güçlü yapacağını ifade ederek, ancak bu noktada Putin'in farklı fikirlerinin olduğunu dile getirdi. Obama, şu noktada diplomatik çabaların ne getireceğini bilmediklerini ama bu konuda baskı yapmayı sürdüreceklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...