Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Eylül 2016 19:01

'Halep'te savaş suçu işlediklerini biliyorlar'

BM Genel Sekreteri Ban, "Halep'te tahrip gücü yüksek bombalar kullananlar ne yaptığının açık bir şekilde farkında. Onlar savaş suçu işlediğini biliyor." dedi.

'Halep'te savaş suçu işlediklerini biliyorlar'
bm, ban,

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Halep'te tahrip gücü yüksek bombalar kullananlar ne yaptığının açık bir şekilde farkında. Onlar savaş suçu işlediğini biliyor." dedi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nde "Silahlı çatışmalarda sivillerin korunması" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, "Bu sabah Halep'te iki hastaneye daha saldırı düzenlendiği haberleriyle uyandık." dedi.

Yapılanların savaş suçu olduğunu vurgulayan Ban, "Halep'te tahrip gücü yüksek bombalar kullananlar ne yaptığının açık bir şekilde farkında. Onlar savaş suçu işlediğini biliyor. Yıkımı hayal edin lütfen: insanların uzuvları parçalanmış. Çocuklar çaresi olmayan bir acı içinde. Acı çekiyorlar, ölüyorlar. Gidecekleri bir yer de bulunmuyor, ufukta bu çilenin sona ereceğine dair bir işaret de." dedi.

"Mezbahaneler bile Halep'ten daha insanidir"

"Mezbahaneler bile Halep'ten daha insanidir, bu mezbahadan bile kötü." diye konuşan Ban, Halep'te hastaneler, klinikler, ambulanslar ve sağlık çalışanlarının sürekli ateş altında olduğunu kaydetti.

İnsan Hakları için Doktorlar kuruluşunun raporuna göre savaşın başından bu yana Halep'teki sağlık personelinin yüzde 95'inin ya kentten ayrıldığını ya da öldürüldüğünü anlatan Ban, "Bu Suriye'nin sağlık çalışanlarına yönelik bir savaştır." dedi.

"Onları kaderlerine bıraktık"

Ban Ki-mun, bir doktorun, "Korkmaya zamanımız yok. Her gün böcek gibi eziliyoruz. Dünya bizi yalnız bıraktı." sözlerini alıntılayarak, "Küresel toplum, BM üyeleri, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreterliği arasındaki ayrımı bilmez. Onlar dünyanın kendilerini terk ettiğini düşünür ve evet onları kaderlerine bıraktık." ifadesini kullandı.

"Bir eylem olmalı, sorumlular hesap vermeli." diyen Ban, "Uluslararası hukuk açık: Sağlık çalışanları, sağlık kuruluşları ve ambulanslar korunmalıdır. Yaralı ve hastalar korunmalıdır. Hastanelere kasıtlı saldırı savaş suçudur. İnsanların temel sağlık imkanına erişiminin engellenmesi uluslararası insancıl hukukun ihlalidir." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...