Tgrt Haber
12 Şubat 2016 19:30

'Suriye'ye vakit kaybetmeden girmek istiyoruz'

Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG), Suriye krizinin çözümü için Cenevre'de düzenlediği toplantıya başkanlık eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, "Suriye'de abluka altındaki bölgelere erişim için talebimizi ilettik. Abluka altındaki bölgelere vakit kaybetmeden, derhal girmek istiyoruz" dedi.

'Suriye'ye vakit kaybetmeden girmek istiyoruz'
suriye, ıssg,

ISSG'nin, Suriye krizinin çözümü için abluka altındaki bölgelerde yaşayan halka acil erişimin sağlanmasının garanti altına alınması için yapılması gerekenlerin görüşülmesi amacıyla düzenlediği ilk toplantı, İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştiriliyor.

Toplantı sırasında BM'den yapılan yazılı açıklamada, ISSG İnsani Erişim Çalışma Grubu'nun ilk toplantısına başkanlık eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Egeland'ın, "Suriye'de abluka altındaki siviller uzun zamandır yardım bekliyor. Bu sefer onları hayal kırıklığına uğratmayalım" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, abluka altındaki bölgelere bu hafta yardım ulaştırılmasının öngörüldüğü ve acil yardım bekleyen bölgelere yardımların ulaştırılmasının tüm ülkeye erişimin önünü açacağı da belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise "İlgili ülkelerden yetki alındığında, BM ve insani yardım kuruluşları önümüzdeki günlerde abluka altındaki Suriyeli sivillere yardım ulaştıracak" bilgisini verdi.

De Mistura, gelecek hafta ISSG'nin ikinci toplantısını yapacağını da belirtti.

İlk görüşmede, aralarında Türkiye, ABD ve Rusya'nın da bulunduğu 17 ülkenin temsilcisi yer aldı. Türkiye adına toplantıya, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı katıldı.

Toplantının, ISSG'nin Münih'teki anlaşma çerçevesinde, "Suriye'de abluka altındaki bölgelerde yaşayan halka acil erişimin sağlanmasını garanti altına alma noktasında yapılması gerekenlerin görüşülmesini" amaçladığı ifade edilmişti.

Münih'teki Suriye görüşmelerinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya'nın öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, ülkede bir hafta içinde şiddetin durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Staffan de Mistura, 2 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alındığını, bir sonraki görüşmenin 25 Şubat'ta yapılmasının planlandığını belirtmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...