Tgrt Haber
01 Ekim 2016 13:03

'Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesini destekliyoruz'

Danimarka Dışişleri Bakanı Jensen, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin 'Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürüttüğü mücadeleyi ve sınır güvenliğini sağlamak için harekete geçmesini destekliyoruz' dedi.

'Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesini destekliyoruz'
Danimarka, Türkiye, Daeş,

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Suriye'de daha fazla insanın ölmemesi için DAEŞ ile mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Fırat Kalkanı Harekatı hakkında, "Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürüttüğü mücadeleyi ve sınır güvenliğini sağlamak için harekete geçmesini destekliyoruz." dedi.

Jensen, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Türkiye'ye yaptığı ziyarete ilişkin izlenimlerini, ikili ilişkileri, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci ile terörle mücadele ve mülteci krizini AA muhabirine değerlendirdi.

İkili ilişkilerini pekiştirmek ve FETÖ'nün darbe girişimine karşı ülkesinin dayanışma mesajlarını iletmek üzere Türkiye'ye geldiğini ve darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'yi ziyaret ettiğini anımsatan Jensen, "Bombalanan yerleri ve o yıkımı görmek oldukça korkutucuydu. Arkadaşlarıma 'Bunun Danimarka ordusu tarafından Danimarka Parlamentosuna yapıldığını düşünün, biz nasıl tepki verirdik' dedim. Elbette çok güçlü tepki verir ve bir temizlik dönemi başlatırdık. Elbette hukukun üstünlüğünü gözeterek teröristleri aramızdan ayrıştırmak da çok önemli." diye konuştu.

Türkiye-AB ilişkileri
Türkiye ve AB'nin birbirine bağlı iki iyi ortak olduğunu söyleyen Jensen, şunları kaydetti:

"AB'nin Türkiye'ye bağlı olduğu bir çok konu var. DAEŞ'le mücadale ve Suriye, Libya, İsrail, Yemen gibi sorunlu bölgeleri içeren Ortadoğu barış süreci konularında Türkiye öncü rol üstleniyor. Öte yandan sadece Suriye'den değil Afganistan, İran ve Pakistan'dan gelenleri içeren mülteciler de bir soru işareti olarak duruyor. Türkiye, Avrupa'ya bir köprü. İşte bu yüzden bizim için çok önemli bir ortak."

Jensen, ülkesinin göçmen politikasına getirilen eleştirilere ilişkin ise Danimarka'nın refah seviyesi ve insanlara sunduğu imkanlar nedeniyle çok sayıda sığınmacının akınına uğradığını, kısa bir zaman diliminde karşılaşılan bu yoğun akın karşısında ekonomi ve sığınmacıların uyumu konusunda bazı değişikliklere gitme ihtiyacının doğduğunu söyledi.

Jensen, "Danimarka'nın her zaman olduğu gibi ihtiyaç duyan sığınmacılara kapılarının açık olduğu gerçeği değişmedi. Ancak gerçekten ihtiyaç duyan sığınmacılar ile daha iyi bir yaşam arayışı içinde gelen ekonomik göçmenleri iyi ayırt etmeliyiz. Elbette insanların daha iyi koşullara ulaşma arzularını anlıyorum, ancak ne Türkiye'nin ne Danimarka'nın kapılarını dünyanın geri kalanına kurallar olmadan açamayız. Bir göçmen olarak Türkiye'ye, AB'ye, Danimarka'ya hangi koşullarla gelinebileceği belirlenmeli." şeklinde konuştu.

Suriye'deki son durum
Suriye'deki son durumu ve DAEŞ'le mücadeleyi de değerlendiren Jensen, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürüttüğü mücadeleyi ve sınır güvenliğini sağlamak için harekete geçmesini destekliyoruz." dedi.

Suriye'nin geleceğine ilişkin umutlu olmaya gayret ettiğini ancak uluslararası koalisyonun İran ve Rusya ile yaptığı düzenlemelerin yerine getirilmemesi nedeniyle bunun zor olduğuna dikkati çeken Jensen, "Rusya'nın ateşkes sözü tutulmadı. Acil yardım araçları, gıda, ilaç, giyecek taşıyan yardım konvoyu vuruldu. Bu yüzden, bir sonraki doğru adımın ne olacağı konusunda şüphelerimiz var. Ama bu kadar çok ordunun savaştığı bir yere daha fazla asker, silah ve tank göndermek de doğru adım değil. Müzakere masasına geri dönüleceği ve Rusya ile İran'ın sözlerini tutacağı bir çözüm olmalı." şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...