Tgrt Haber
21 Nisan 2014 08:40

Fransa'dan Türkiye'ye rehin gazeteciler için teşekkür

Hollande, Suriye'de 10 ay boyunca cihatçı IŞİD örgütü tarafından rehin tutulan dört Fransız gazetecinin serbest kalmasıyla ilgili Türkiye'ye teşekkür etti.

Fransa'dan Türkiye'ye rehin gazeteciler için teşekkür
fransa, rehin gazeteciler, türkiye, türkiye'ye teşekkür, suriye, fransa'dan türkiye'ye teşekkür

Suriye'de Irak İslam ve Şam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından 10 aydır esir tutulan, önceki gün sınırda Türk askerleri tarafından bulunan gazeteciler Didier François, Edouard Elias, Nicolas Henin ve Pierre Torres'ın özgürlüklerine kavuşması ülkeleri Fransa'yı sevince boğdu.
"TÜRKİYE SAYESİND SERBEST BIRAKILDIK"
Türkiye'den, askeri bir uçakla dün Villacoublay askeri havaalanına inen dört gazeteciyi, Cumhurbaşkanı François Hollande ve Dışişleri Bakanı Laurent Fabius bizzat karşıladı. Europe 1 radyo muhabiri Didier François, basınla sevincini paylaşarak "Çok uzundu. 10 ay boyunca hiç güneş görmediğim zindanlarda kaldık. Bir buçuk ay birbirimize zincirli tutulduk." dedi. Henin ise "elleri, kolları ve gözleri bağlı şeklinde bulundular" haberlerinin doğru olmadığını belirterek "Türkiye'nin sayesinde serbest bırakıldık. Türkiye'ye ve Türk ordusuna teşekkür ederiz" dedi.
"IŞİD'E FİDYE ÖDENDİ Mİ?" SORUSU
Gazeteciler Eyfel Kulesi yakınlarındaki bir otelde aileleriyle baş başa kalmanın tadını çıkarırken, Fransa'nın IŞİD'e fidye ödeyip ödemediği konuşuluyor. Muhalefetteki Halk Hareketi Birliği'nden milletvekili Alain Marsaud, "Eğer biz ödemediysek başkası bizim yerimize ödemiş demektir. Dostlarımız Katar ya da Arap Emirliği jest yapmış olmalı. Bu jest para mı, silah mı? Belki bir gün öğreneceğiz. Belki de hiç öğrenemeyeceğiz " dedi.
"TEK KURUŞ ÖDEMEDİK"
Cumhurbaşkanı Hollande ise esir pazarlıkları sırasında fidye ödenip ödenmediğiyle ilgili "Devlet tek kuruş fidye ödememiştir. Bu bizim, rehinecileri özendirmemek için izlediğimiz bir ilke" dedi.
"TÜRKİYE YARDIM ETTİ"
Cumhurbaşkanı Hollande, dün ayrıca "Türk yetkililere de teşekkür etmek istiyorum" dedi. AFP ajansının haberine göre, gazetecilerin kurtarılması operasyonunu bizzat Hollande, Savunma Bakanı Jean Yves Le Diran ve Fransız Dış İstihbaratı Şefi Bernard Bajolet yönetti. Savunma Bakanı Le Drian, bir kaç hafta önce pazarlıkları yakından izlemek için Türkiye'ye giderek Türk yetkililerle görüştü. Türkiye pazarlık boyunca Fransa ile tam bir ortaklık yürüttü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...