Tgrt Haber
19 Şubat 2017 18:47

3 köy daha DEAŞ'tan kurtarıldı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'un batı yakasını DEAŞ'tan kurtarmaya yönelik operasyonun başladığını açıklamasının ardından 3 koldan kuşatılan Musul'un batı yakasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

3 köy daha DEAŞ'tan kurtarıldı
DEAŞ,Musul,Irak

Irak'ın Musul kentinin doğu yakasında, terör örgütü DEAŞ  tarafından düzenlenen çifte intihar saldırısında 2 kişinin öldüğü, 17 kişinin  yaralandığı bildirildi. 

Irak ordusunda görevli Tümgeneral Muhammed Abdullah el-Hamdani, AA  muhabirine, Musul'un doğusundaki Nebi Yunus Mahallesi'nde yer alan ordu  karargahına, bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendiğini ifade ederek,  "Karargahı hedef alan saldırıda 1 asker hayatını kaybetti, 6'sı yaralandı." dedi.

Öte yandan Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli Albay Ahmed  el-Cuburi de bir DEAŞ militanının kentin doğu yakasındaki Ez-Zuhur Mahallesinde  bulunan bir lokanta yakınlarında üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdiğini  belirtti.

Cuburi, söz konusu intihar saldırısında Haşdi Şabi'ye mensup aşiret  güçleri komutanlarından Faris Sincari'nin yaşamını yitirdiğini, 5'i Haşdi Şabi  mensubu 11 kişinin yaralandığını aktardı.

UYUYAN HÜCRELER AKTİVE EDİLDİ

Terör örgütü DEAŞ'ın Musul'un hükümet güçlerinin kontrolündeki doğu  yakasında bulunan uyuyan hücrelerini aktif hale geçirdiği, örgütün bölgede sık  sık intihar saldırıları düzenlediği ifade ediliyor.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim 2016'dan  yaklaşık 100 gün sonra Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 24 Ocak'ta kentin doğu  yakasının tamamen geri alındığının duyurmuştu. Musul'un batı yakasının DEAŞ'tan  geri alınması için ise sabahın erken saatlerinde üç cepheden operasyon  başlatılmıştı.

Irak'ın Musul kent merkezinin batı yakasını terör örgütü  DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda 3 köyün daha kurtarıldığı,  güvenlik güçlerinin Musul Uluslararası Havalimanı'a doğru ilerlediği bildirildi.

Musul Operasyonlar Komutanı Abdulemir Yarullah, Irak'ın yarı resmi  devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Federal polis güçleri, kentin güneyinde  yer alan El-Kafur, El- Cemasa ve El-Akreb köylerinde kontrolü sağladı." dedi.

Yarullah, Musul ile Bağdat arasındaki önemli yol kavşağının da  güvenlik güçlerinin kontrolüne geçtiğini söyledi.

HAVALİMANI BİR KAÇ KİLOMETRE MESAFEDE

Operasyona kentin güney bölgesinden katılan federal polis güçlerinin,  batı yakasında yer alan Musul Uluslararası Havalimanı'na sadece birkaç kilometre  mesafede bulunduğu kaydedildi.

Musul'un batı yakasının DEAŞ'tan geri alınması için başlatılan  operasyonda güvenlik güçleri daha önce de üç köy ve bir elektrik santralinde  kontrolü sağlamıştı.

Irak Başbakanı Haydar el- İbadi bu sabah yaptığı açıklamada, Musul'un  batı yakasının terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması için askeri operasyon  başlatıldığını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı  açıklamada, "Başbakan ve Başkomutan Haydar el-İbadi, Musul'un Eymen (batı) yakasının kurtarılmasına yönelik askeri operasyon için düğmeye bastı." ifadesine  yer verilmişti.

Başbakan İbadi, Musul'da "önceliklerinin toprak değil insanların  kurtarılması" olduğunu kaydetti.

BATI YAKASI 3 YÖNDEN KUŞATILDI

Askeri kaynaklar, doğu yakasında kontrolün tamamen sağlanmasının  ardından batı bölgelerini geri almak için icra edilen operasyona 3 cepheden  başlandığını, Irak ordusunun kuzeyden, federal polis güçlerinin güneyden, İran  destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin ise batıdan destek verdiğini aktardı.

Musul'un doğu yakasında kontrolün tamamen sağlanmasının ardından batı  bölgelerinin geri alınması için 3 cepheden başlatılan operasyona, Irak ordusu  kuzeyden, federal polis güçleri güneyden, Haşdi Şabi ise batıdan destek veriyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim 2016'da başlatılan Musul  operasyonunda 24 Ocak itibarıyla kentin doğu bölgesinin tamamının DEAŞ'tan  kurtarıldığını açıklamıştı.

SİVİLLER OPERASYONU ZORLAŞTIRABİLİR

Askeri ve idari yetkililer kentin batısına yapılacak operasyonun, "dar  sokaklar ve bölgede yaşayan yaklaşık 750 bin sivil" göz önüne alındığında daha  çetin geçeceğini öngörüyor.

17 Ekim'de başlayan operasyonda kentin Doğu yakası geçtiğimiz hafta DEAŞ'tan tamamen temizlenmişti. Terör örgütü 2016'nın son günlerinden bu yana kentte tamamen kuşatılmış durumda.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Irak güçlerinin Musul'un Batı topraklarını DEAŞ'ın elinden almak için büyük bir operasyon başlattığını açıkladı. Televizyonda yaptığı kısa konuşmada Abadi, “Operasyonda yeni aşamanın başladığını bildiriyoruz, Musul’un batısını özgürleştirmek için Ninova’ya geliyoruz” dedi.

Irak ordusu dün hava araçlarından hem kentte yaşayan sivillere hem de DEAŞ üyelerine yönelik broşürler attı.

Halka “Irak ordusunu karşılamak için hazır olun” mesajı verilirken, DEAŞ üyelerine ise “teslim olun” çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre; Musul’un batısında hâlâ 750 bin dolaylarında sivil bulunuyor.

ON BİNLERCE SİVİLİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Öte yandan Irak'ın Musul kentinin batısında, dükkanların kapalı  olması, hayat pahalılığı ve içme suyu kıtlığı nedeniyle onbinlerce sivilin  durumunun kötüye gittiği bildirildi.

Bölgeye yapılan gıda ve yakıt yardımlarının azaldığı,  dükkanların ve pazarların kapalı olduğu ve birçok bölgede elektriğin kesildiği ve  içme suyu kıtlığı yaşandığı belirtiliyor.

Irak'taki İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, bölgede durumun  endişe verici olduğunu belirterek "Araştırmalar, halkın şu an büyük bir sorun  yaşadığını, anne ve babaların çocuklarını doyurmak ve evlerini ısıtmak için büyük  çaba harcadığını gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Grande, operasyonlar sırasında onbinler ya da yüzbinlerce sivilin, bir  süre kuşatma altında tutulabileceğine ve bölgeden kaçışların olabileceğine işaret  ederek sivillerin kurtarılmasının en öncelikli meselelerden biri olduğunu  bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...