Tgrt Haber
01 Ağustos 2014 20:38

BM ateşkes ihlalinden Hamas'ı sorumlu tuttu

BM Genel Sekreteri Ban, Gazze'deki ateşkesin sona ermesinden Hamas'ı sorumlu tuttu, kaçırılan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını istedi.

BM ateşkes ihlalinden Hamas'ı sorumlu tuttu
bm, gazze, ateşkes, ihlal, gazze,

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan 72 saatlik ateşkesin bozulmasından Hamas'ı sorumlu tutarak, kaçırılan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını talep etti. BM Genel Sekreteri Ban, yazılı açıklamasında, Gazze'de bu sabah yürürlüğe giren ateşkesin Hamas tarafından ihlal edilmesini ''en güçlü şekilde'' kınadığını belirterek, yaşanan gelişmeler karşısında ''şoke olduğunu ve derin hayal kırıklığına uğradığını'' aktardı. Bölgede tam olarak neler yaşadığını bağımsız olarak doğrulayacak imkan bulunmadığına değinen Ban, son raporlara göre ateşkesin başlamasından sonra iki İsrail askerinin öldürüldüğünü, birinin kaçırıldığını, bu durumun ateşkesi açıkca ihlal ettiğini ileri sürdü. Ban, ayrıca Gazze'de bu sabah alıkonulan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını talep etti. İsrail'in bu sabah yeniden başlattığı saldırılarda 70 Filistinlinin ölmesinden ''derin endişe'' duyduğunu da belirten Ban, özellikle zor durumda olan Gazzelilerin yaralıların tedavi edilmesi, cenazelerinin defnedilmesi, hayati önemdeki altyapının tamiri için ateşkesin önemli olduğunu vurguladı.

Ban, bu süreçte tarafları itidale ve 72 saatlik ateşkes anlaşmasına geri dönmeye davet ederek, taraflar üzerinde etkisi olan tüm ülkeleri de bu etkilerini kullanmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: "Yapılan ateşkesin çirkin bir ihlali."

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, iki İsrailli askerin ölümüne ve diğerinin kaçırılmasına neden olan bugünkü saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Bu, birkaç gündür görüşmeleri yapılan ateşkesin ve ABD ile Birleşmiş Milletlere (BM) verilen güvencenin çirkin bir ihlalidir” ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi’nin güvenliğini kontrolünde bulunduran Hamas’ın kaçırılan İsrailli askeri "hemen ve koşulsuz" olarak serbest bırakmasını isteyen Kerry, Hamas üzerinde nüfuzu bulunanlara seslenerek, bu mesajını, Hamas’a iletmeleri çağrısında bulundu.

Kerry, bugünkü ölümlerin ardından saldırının, çatışmalarda her iki taraf için daha fazla acıya ve can kaybına neden olmasının bir trajedi olacağını ifade etti. Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry ve diğer bölgesel ortaklarla yakın temas halinde olduğunu kaydetti.

Kerry, “Uluslararası toplumun, Hamas tarafından İsrail’e yönelik tünel ve roket saldırılarını, sivillerin hayatlarını kaybetmesini ve acılarını sona erdirme noktasındaki çabalarını iki katına çıkarması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...