Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Ekim 2014 18:33

İsrail'in yerleşim planları iki katına çıktı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi Üyesi Flinterman, işgal altındaki bölgelerde bulunan İsrail yerleşim birimlerinin 4,5 yıl öncesine göre iki katına çıktığını söyledi.

İsrail'in yerleşim planları iki katına çıktı
israil, yerleşim, yerleşim planları,

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, BM İnsan Hakları Komitesi'nin dördüncü periyodik İsrail raporunun son gözden geçirmesini tamamlamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Flinterman, "İsrailli yerleşimcilerin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ve sahip oldukları mülklere yönelik gerçekleştirdiği şiddet olayları nedeniyle endişe duyuyoruz" dedi.

İsrail'e işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim yerleri inşasını durdurması çağrısında bulunan Flinterman, "İşgal altındaki yerlerdeki İsrail yerleşimleri 4,5 yıl öncesine göre iki katına çıktı. İsrail'den yerleşimlerini iki katına çıkarmasıyla ilgili olarak bir cevap almadık" diye konuştu.

İsrail'de işkencenin suç olarak kabul edilmemesine de değinen Flinterman, şunları kaydetti:

"İsrail'in işkenceyi hala suç olarak kabul etmemesi komiteyi hayal kırıklığına uğrattı. Gözaltı merkezlerindeki işkence ve kötü uygulamalar çok ciddi bir sorun ve biz İsrail'in bu sorunu bir yıl içinde çözmesi istiyoruz."

BM İnsan Hakları Komitesi Başkanı Nigel Rodley ise bölgede sorunların değişmediğini ve çözümü için ciddi özen gösterilmediğini belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son askeri operasyonunun da komite ve İsrail delegasyonu arasında tartışıldığını ifade eden Rodley, "Komite, İsrail'i ciddi insan hakları ihlalleri hakkında gerekli araştırmaları yapmaya çağırdı" dedi.

Öte yandan BM İnsan Hakları Komitesi'nin yayımladığı raporda, "İsrailli yerleşimcilerin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ve sahip oldukları mülklere yönelik şiddet olayları nedeniyle endişe duyuyoruz" değerlendirilmesine yer verildi.

Raporda, İsrail'in 2008, 2009, 2012 ve bu sene gerçekleştirdiği son askeri operasyonda yapıldığı iddia edilen ihlallerin araştırılması gerektiği belirtildi.

İsrail'in son askeri saldırısında, çocukların da arasında olduğu birçok sivilin öldüğü kaydedilen raporda, BM okulları da dahil olmak üzere hastanelerin ve birçok evin hasar gördüğü ifade edildi.

İsrail'in düzenlediği 51 gün süren saldırıda, 2 bin 159 Gazzeli hayatını kaybetmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...