Tgrt Haber
19 Aralık 2014 17:45

IŞİD'e büyük darbe, sağ kolu öldürüldü

Peşmerge güçleri Ezidi halkın yaşadığı IŞİD'in işgali altında bulunan Şengal'i kurtarmak için ilerlerken IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin yardımcısı Ebu Saad'ın, koalisyon savaş uçaklarının saldırısında Musul'da öldürüldüğü doğrulandı.

IŞİD'e büyük darbe, sağ kolu öldürüldü
ışid, bağdadi, darbe,

Rudaw'ın haberine göre, peşmerge güçleri, Ezidi Kürt savaşçılar desteğinde IŞİD'in işgali altında bulunan Şengal'e doğru ilerliyor. Zumar ve Sinun kasabaları ve çevresindeki bir çok bölgeyi kutranan peşmerge güçleri ağır silahlarla Şengal merkezine doğru ağır ağır ilerliyor. Harekatı yöneten Peşmerge komutanlarından Zaim Ali, IŞİD'in saldırı gücünü yitirdiğini ve sadece bombalı araçlarla eylemleri düzenlediğini söyledi. Ali, "İstesek anında Şengal'e girebiliriz ancak sağlam bir plan dahilinde ve ağır adımlarla ilerlemeyi tercih ediyoruz. Geniş kapsamlı bir plan çerçevesinde Şengal dahil bütün bölgeyi IŞİD'den temizleyeceğiz" dedi. KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani ise, operasyon kapsamında peşmergenin zaiyata vermediğini belirterek, "Bütün Şengalliler evlerine dönmeden başımızı yastığa koymayacağız" diye konuştu. Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı (Irak Kürdistan Bölgesi İstihbarat Servisi) ise IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yardımcısının öldürüldüğü yönündeki bilgiyi doğruladı. Yazılı açıklamada, koalisyon güçleri ve Kürdistan Peşmerge Güçleri'nin IŞİD mevzilerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda, el-Bağdadı'nin Musul'un Ninova bölgesinden sorumlu yardımcısı olan ve "Ebu Saad" adıyla bilinen Şihab Ahmed Hasan El Lıhebi'nin öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, "Ebu Saad, 17 Aralık'ta Musul'un Sahil Eyser bölgesinde, Muntazare Kenedi karşısındaki Kifaat mahallesinde koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında, Fethi isminde bir IŞİD emiriyle beraber etkisiz hala getirildi" denildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Lıhebi aşiretinden olana Şihab El Lıhebi, devrik Saddam rejimi yıkıldıktan sonra El Kaide örgütüne girdi. Şihab, örgüt içinde Ebu Katade ismiyle biliniyordu. Bir süre Buka cezaevi'nde tutuklu bulunan Şihab, serbest bırakıldıktan sonra El Kaide'nin Selahaddin sorumlusu oldu. Bir kez daha gözaltına alınan ve Ebu Greb Cezaevi'nde tutuklanan Şihab, daha sonra cezaevinden bazı teröristlerle birlikte kaçtı."

IŞİD'in ortaya çıkmasıyla Şihab'ın örgüte katıldığı belirtilen açıklamada, "IŞİD'in Musul genel güvenlik sorumlusu olan sözkonusu şahıs, yüzlerce Ezidi Kürt, Şiiler, Türkmen ve Şebek Kürt'ün ölümüne sebebiyet verdi" denildi. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Irak'ta yapılan hava saldırılarında, aralarında Ebubekir el-Bağdadi'nin yardımcısının da bulunduğu üç üst düzey komutanın öldürüldüğünü duyurmuştu. Martin Dempsey'nin Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, IŞİD'in üç üst düzey yöneticisinin 3 Aralık ile 9 Aralık arasındaki saldırılarda öldürüldüğünü belirtmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...