Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Ocak 2015 21:41

Sırbistan ve Makedonya’da sel

Makedonya’nın özellikle doğu ve güneydoğu bölümlerinde etkili olan sağanak sele sebep oldu.

Sırbistan ve Makedonya’da sel
sel,

Makedonya’nın özellikle doğu ve güneydoğu bölümlerinde etkili olan sağanak sele sebep oldu. Selin ülkede büyük maddi zarara yol açtığını belirten yetkililer şimdilik can kaybı yaşanmadığını bildirdi. Makedonya'nın İştip, Karbintsi, Konçe ve Radoviş belediyelerinin köy yolları çökerken, taşan nehirlerden dolayı tarım arazileri ve çok sayıda ev de hasar gördü. İştip Belediyesi, Mantovo barajının taşma tehlikesi yüzünden, barajın 20 kilometre yakınında bulunan köy halkının tahliye edilmesi için çalışma başlattı. İştip Belediyesine bağlı “İsar” Kamu Kurumu, suların kirlenmesi yüzünden, çeşmeden su içilmemesi çağrısında bulundu. Kurum yetkilileri, suyun temizlenmesi için çalıştıklarını bildirdi.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Mile Yanakieski, bugün Lakavitsa köyü ve Karbintsi Belediyesi'ni gezerek yetkilerden bilgi aldı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Mile Yanakieski, yerel yolların, tarım arazilerinin ve nehir yakınlarında bulunan evlerin zarar gördüğünü söyledi.

Vardar ve Pçinya nehirlerinin su seviyesinin arttığına dikkati çeken Yanakieski, “Vardar Nehri'nin Demir Kapı’daki bölümünde su seviyesinde artış var. Pçinya Nehri'nin su seviyesinin de Güney Sırbistan’dan gelen su nedeniyle artmasını bekliyoruz” dedi.

Yanakieski, yağışların toplam 10 belediyede hasara neden olduğunu, yerel yönetimlerle toplantılar gerçekleştirerek sorunları çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Vatandaşları, önümüzdeki günlerde kar yağışı olasılığına karşı uyaran Yanakieski, “Yerel yönetimlere, zamanında müdahale çağrısında bulunuyorum. Eğer müdahalede bulunamazlarsa, Makedonya Koruma ve Kurtarma Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tarımcılık, Ormancılık ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Vanço Kostadinovski de olayı yakından takip ettiklerini ve hasar tespit çalışmalarının ardından tarımcıların zararlarının karşılanacağını kaydetti.

Bölgedeki belediye başkanlarının, gün içerisinde Makedonya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Mile Yanakieski’yle bir araya gelerek kriz masası toplantısı gerçekleştireceği bildirildi.

Sırbistan

Sırbistan'ın güneyinde de kar erimesi ve etkili olan yoğun yağışların ardından meydana gelen sel yüzünden bölgede olağanüstü durum ilan edildi.

Sırbistan İçişleri Bakanı Neboyşa Stefanoviç, yağışların durmasıyla, taşan nehirlerdeki su seviyesinin düşmeye başladığını söyledi.

Sel yüzünden meydana gelen maddi hasarın onarılması için çalışacaklarını belirten Stefanoviç, selin 20'den fazla köprüyü götürdüğünü ve bazı bölgelerde trafiğin hala açılamadığını ifade etti.

Stefanoviç, en kötü durumun Vladiçin Han Belediyesi'nde yaşandığını, buradan 22 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Bazı bölgelerde telefonların çalışmadığını ve elektrik sıkıntısı yaşandığını aktaran Stefanoviç, yetkililerin bu sorunları gidermek için elinden geleni yaptığını da sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...