Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Ocak 2015 21:57

IŞİD rehineler için Rışavi'nin serbest bırakılmasını istedi

Terör örgütü IŞİD, Ürdün'de terör suçlamasıyla tutuklu bulunan Rışavi'nin 24 saat içinde serbest bırakılmaması durumunda alıkoyduğu Ürdünlü pilot ile Japon rehinenin öldürüleceğini açıkladı.

IŞİD rehineler için Rışavi'nin serbest bırakılmasını istedi
ışid, rehine, rehineler,

Terör örgütü IŞİD, Ürdün'de terör suçlamasıyla tutuklu bulunan Irak uyruklu Sacide er-Rışavi'nin 24 saat içinde serbest bırakılmaması durumunda alıkoyduğu Ürdünlü pilot Muaz Safi el-Kesasibe ile Japon rehine Kenji Goto'nun öldürüleceğini açıkladı. IŞİD tarafından yayımlandığı iddia edilen video kaydında görülen Japon rehine Goto, ailesine, Japonya hükümetine ve halkına bunun son mesajı olduğunu belirterek, "Bana özgürlüğümün önündeki tek engelin Sacide'nin serbest bırakılmasını erteleyen Ürdün hükümeti olduğunu söylediler" ifadesini kullandı. Eşine seslenen Gato, "Japonya hükümetinden Ürdün'e her türlü siyasi baskıyı yapmasını iste. Vakit hızla daralıyor. Ürdün hükümeti biraz daha gecikirse Ürdünlü pilotun ölümünden sorumlu olacaktır. Tabii arkasından benim de. Benim hayatta kalmak için 24 saatim var. Pilotun şansı ise bundan daha az. Lütfen bizi ölüme terk etmeyin. Herhangi bir gecikme ikimizin de ölümüne neden olacak. Top şu an Ürdün hükümetinde" dedi.
Ürdün-Japonya arasında diplomasi trafiği
Bu arada Japon rehine Goto'nun akıbeti konusunda Japonya Dış İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yasuhide Nakayama'nın Ürdünlü yetkililer ile görüştüğü belirtildi. Japonya'nın Amman Büyükelçiliğinden alınan bilgiye göre, IŞİD'in son yayınladığı görüntü üzerine Nakayama ve Japon diplomatlar Ürdünlü yetkililerle yoğun görüşmeler gerçekleştiriyor. Japon yetkililer, Goto'yu kurtarmak için Ürdünlü yetkililerden "yüksek işbirliği" talep ediyor.
Ses kaydı inceleniyor
Öte yandan Ürdün ordusudan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ses kaydıyla ilgili incelemenin, alanında uzman yetkili birimlerce sürdürüldüğü ifade edildi. Açıklamada, ses kaydında, Rişavi'nin serbest bırakılması halinde Kesasibe'nin salıverilmesi konusunun "net olmadığı" vurgulanarak, görüntülerin gerçekliğinin araştırıldığı kaydedildi. IŞİD, 20 Ocak'ta internet üzerinden, Haruna Yukava ve Kenji Goto adlı iki Japon rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istemişti. İstekleri yerine getirilmeyen örgüt, Haruna Yukava'nın öldürüldüğünü duyurmuş, Kenji Goto için ise 2005'te Amman'da 57 kişinin öldüğü "Kara Çarşamba" saldırılarına canlı bomba olarak katılan Irak uyruklu Sacide er-Rışavi ile takas şartı öne sürmüştü. Suriye'nin Rakka kentinde Aralık ayında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait uçağın düşürüldüğü belirtilmiş, Ürdün ordusu, uçağın kendilerine ait olduğunu ve pilot Muaz Safi el-Kesasibe'nin de terör örgütü IŞİD tarafından rehin alındığını doğrulamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...