Tgrt Haber
28 Ocak 2015 13:49

Japonya IŞİD'in teklifini kabul etti

Japonya ve IŞİD'in rehine takası konusunda anlaştığı iddia edildi.

Japonya IŞİD'in teklifini kabul etti
japonya, ışid,rehine,

Japonya'daki Fuji TV'nin haberine göre Tokyo hükümeti ve IŞİD, Japon rehine gazeteci Kenji Goto'nun iade edilmesi karşılığında Ürdün'de hapiste bulunan Sacida er-Rişavi adlı Iraklı kadının serbest bırakılması konusunda uzlaştı. Resmi makamlarca doğrulanmayan haberlere göre, Rişavi çok yakın bir zamanda başka bir hapishaneye nakledilecek ve ardından da Goto'nun serbest kalması karşılığında IŞİD militanlarına teslim edilecek. Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan Japonya'nın Dış İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yasuhide Nakayama, "Şu anda açıklayabileceğim bir bilgiye sahip değilim" demekle yetindi. IŞİD, 20 Ocak'ta internet üzerinden Haruna Yukava ve Kenji Goto isimli iki Japon erkek rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükumetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istemişti.
KARA ÇARŞAMBA'NIN CANLI BOMBASI
İstekleri yerine getirilmeyen örgüt, 24 Ocak'ta Yukava'yı infaz ettiğini duyurmuş, Goto için ise 2005'te Amman'da 57 kişinin öldüğü "Kara Çarşamba" saldırılarına canlı bomba olarak katılan Irak uyruklu Rişavi ile takas şartı öne sürmüştü. Uzmanlar ise IŞİD'in Ürdünlü pilot Muaz Safi el-Kesasibe'yi alıkoyması nedeniyle Amman makamlarının takas önerisine olumlu yanıt vermeyeceğini iddia etti.
RİŞAVİ KİMDİR?
Rişavi 2005'te Ürdün'de gözaltına alındığından bu yana hapiste tutuluyor. Kasım 2005'te Ürdün'ün başkenti Amman'da Radison SAS Otel'e düzenlenen bombalı saldırıdan dört gün sonra "terör saldırısı şüphelisi" olarak gözaltına alınmıştı.

Polis operasyonu sırasında Rişavi'nin kocası, Ali Hüseyin Şammari ve iki Iraklı daha kendilerini havaya uçurmuştu. Tutuklanmasından sonra konuşan Rişavi, kocası gibi üzerindeki patlayıcıları harekete geçirmeyi denediğini ancak başaramadığını söylemişti. O zamanlar saldırıların sorumluluğunu El Kaide üstlenmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...