Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Şubat 2015 04:44

Uzay yarışı'nda kim önde, ABD mi Rusya mı?

SSCB’nin 1957’de Sputnik 1 adlı ilk yapay uyduyu uzaya fırlatmasıyla başlayan ‘Uzay yarışı’, Ruskosmos’un açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. ISS 2024'te görev süresinin sona ermesinin ardından Rusya, kendi uzay istasyonunu inşa edecek.

Uzay yarışı'nda kim önde,  ABD mi Rusya mı?
uzay, uzay üsleri, rusya uzay, abd, nasa,Uluslararası Uzay İstasyonu

Rus uzay kurumu Ruskosmos'tan yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) 2024'te görev süresinin sona ermesinin ardından Rusya’nın kendi uzay istasyonunu inşa edeceği bilgisine yer verildi.
Yeni istasyonun yapımında, ISS'te kullanılan Rusya'ya ait modüllerden yararlanılacak. Ruskosmos'un açıklamasında, "Rusya'nın uzaydaki varlığının güvence altına alınması için ISS'in birçok bloğunun değerlendirilebileceği" belirtildi.
Ayrıca Rusya’nın, insansız uzay araçlarının yardımıyla Ay araştırmaları üzerinde yoğunlaşacağı da açıklandı. Araştırmaların, Ay yörüngesinden olduğu kadar yüzeyinde de yapılacağı bilgisine yer veren açıklamada, “2030 yılına kadar, Ay’a insanlı uçuşların yapılması planlanıyor” denildi.

ISS’NİN MALİYETİ YILLIK 3 MİLYAR DOLAR
ISS'e Rusya'nın dışında ABD, Kanada, Japonya, Brezilya ve aralarında Almanya'nın da bulunduğu 11 Avrupa ülkesi katkı sağlıyor.
Yerküreden yaklaşık 350 kilometre yükseklikteki bir rotada ilerleyen ISS'in yıllık maliyeti yaklaşık 3 milyar doları buluyor. Yapımına 1998'te başlanan ISS'te 2000 yılından bu yana bilimsel araştırmalar yürütülüyor. Yaklaşık 100 metre uzunluğundaki istasyon 450 ton ağırlığında. ISS'te, belirli aralıklarla değişen 6'şar kişilik mürettebat görev yapıyor.
Rusya, kendi uzay istasyonu Mir'in görevine 2001 yılında son vermiş, istasyon atmosfere girerek yanmıştı.
Uzay Yarışı, SSCB’nin 1957’de Sputnik 1 adlı ilk yapay uyduyu uzaya fırlatmasıyla başlamış, ABD ve SSCB bu yarış uğruna milyarlarca dolar harcamıştı.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...