Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Mart 2018 09:11

ABD Başkanı Trump’tan Türkiye ile ilişkileri yumuşatma hamlesi

İki liderin telefonla yaptığı görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ve Beyaz Saray aynı ifadelerle; “İki lider, ilişkileri olumsuz etkileyen hassasiyetlerin giderilmesi konusunda anlaştı” açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Trump’tan Türkiye ile ilişkileri yumuşatma hamlesi
cumhurbaşkanı erdoğan,,abd başkanı trump,,abd türkiye ilişkileri,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam ABD Başkandı Donald Trump ile kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Trump’a “Sınırımızda terör oluşumuna izin vermeyiz. Menbiç’te karşımıza çıkmayın” mesajını verdi. Görüşme sonrası ilk açıklama, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın, "NATO müttefiki ve stratejik ortak olan iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin önemi teyit edilerek bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur. İki lider, müşterek stratejik sınamalar karşısında daha yakın iş birliği yapmak için atılan adımların sürdürülmesi ve ikili ilişkileri olumsuz etkileyen hassasiyetlerin giderilmesi hususlarında mutabık kalmışlardır" dedi. Bir süre sonra Beyaz Saray’dan ikili görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada da Kalın’ın açıklamasındaki aynı ifadeler kullanıldı.

Dün Trump’ın Erdoğan’la görüşmesinin öncesinde ABD’de dikkat çekici hamleler yapıldı. İlk olarak Erdoğan’ın 11 korumasıyla ilgili dava düşürüldü. Ardından da Trump, Türkiye’ye karşı yaptırımlarda kullanılacak bütçe teklifini geri çekti. Bu gelişmelerin ardından gerçekleşen telefon görüşmesinde Trump’ın yumuşak tavrı dikkat çekiciydi.
Öte yandan Türkiye’nin açıklamalarının ardından paniğe kapılan Menbiç’teki ABD’li subayların Afrin’de bozguna uğrayan PKK elebaşlarıyla toplantı üstüne toplantı yaptığı ortaya çıktı.

KANDİL’E DE ANSIZIN GELEBİLİRİZ

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu “Cumhurbaşkanımızın ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözü Sincar için de Kandil için de YPG / PKK’nın olduğu her yer için geçerli. Bunun ne zaman, nasıl olacağı konusunu gerekli birimler değerlendiriyor ve operasyon için herkes hazır” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusunda terör koridorunu kesmeye yönelik Irak’a kadar uzanan bir harekatın öngörülüp görülmediğine ilişkin soruya, “ABD ile görüşülen Menbiç modeli uygulanırsa buna gerek kalmaz. Menbiç ya da diğer bölgelerde uygulanmazsa Türkiye’ye yönelik terör tehdidi göz önünde bulundurulur. Eğer bu plan uygulanmazsa yapılması gereken tek şey var; teröristlerin burada yok edilmesi” karşılığını verdi. Afrin’de bundan sonraki aşama ve Türkiye’nin desteği konusunda bilgi veren Çavuşoğlu “Fırat Kalkanı bölgesinde şartlar oluştuktan sonra geçen haftaya kadar Türkiye’den 132 bin Suriyeli kardeşimiz, Suriye içinden de 150 bin civarında kişi döndü. Afrin bölgesine de Suriyeli kardeşlerimiz dönebilecekler. Her zaman söylediğimiz gibi Afrin Afrinlilerindir. Bunu destekliyoruz ve bölgeyi Afrinliler yönetecek” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...