Tgrt Haber
05 May 2015 04:07

ABD'den İran'a, 'Nedeninin ne olduğunu anlamak zor'

İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki bir gemiyi alıkoymasıyla ilgili ABD'den açıklama geldi.

ABD'den İran'a, 'Nedeninin ne olduğunu anlamak zor'
abd, abd iran, iran

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, ABD ve İngiltere bandıralı gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişine ABD Deniz Kuvvetleri gemilerinin eşlik ettiğini belirterek, diğer ülkelerle de bu konuyu görüştüklerini söyledi.
Rathke'ye günlük basın toplantısında, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda 29 Nisan'da Marshall Adaları bandıralı "MV Maersk Tigris" adlı gemiyi alıkoyup Bender Abbas Limanı'na çekmesi soruldu.
Geminin İran tarafından alıkonulmasının sürdüğünü ifade eden Rathke, mürettebatta yaralanan olduğuna dair bir bilgi gelmediğini kaydetti.
Rathke, Marshall adaları yönetimiyle ve ilgili ticari kurumlarla iletişim halinde olunması da dahil geminin salıverilmesi için çeşitli çabalarda bulunduklarını ve konunun barışçıl yollardan çözülmesi noktasında temaslarını sürdürdüklerini bildirdi.
Bir soru üzerine, İran'ın gemiyi neden tuttuğuna dair kamuoyuna birçok farklı açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Rathke, "Bu değişken gerekçelerle, gerçekten nedenin ne olduğunu anlamak zor" diye konuştu.
Rathke, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş hakkını kullanan bir geminin yönünün değiştirilmesinin uluslararası deniz kurallarıyla uyumlu olmadığını vurguladı.
ABD Deniz Kuvvetleri gemilerinin ABD ve İngiltere bandıralı gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişine eşlik ettiğini hatırlatan Rathke, diğer ülkelerle de bu konuda devam eden görüşmelerinin bulunduğunu ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...