Tgrt Haber
24 Haziran 2018 21:18

ABD, Suriye'nin güneyindeki muhaliflere sırtını dönüyor

ABD, Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde Beşşar Esad rejimi ve destekçisi İran güçlerine karşı mücadelede veren askerî muhalif gruplara başlarının çaresine bakmaları yönünde mesaj iletti.

ABD, Suriye'nin güneyindeki muhaliflere sırtını dönüyor
abd,,haberler,

Dera'daki AA muhabirlerinin askerî kaynaklardan edindiği bilgiye göre, ABD yetkilileri, Esad rejimi ve destekçilerinin saldırılarının hedefindeki Dera ilindeki askerî muhaliflere Arapça bir mesaj gönderdi. AA'nın elde ettiği metinde, "ABD hükûmeti olarak yaşadığınız durumun farkındayız. Ruslara ve Suriye rejimine ülkenin güneybatısındaki gerginliği azaltma bölgesinde herhangi bir askerî operasyona kalkışmamaları konusunda sürekli olarak nasihatlerde bulunuyoruz. Bizden herhangi bir askerî müdahale beklemeden ailenizin, askerî grubunuzun ve kendi çıkarlarınızın doğrultusunda karar verin." ifadelerine yer verildi. ABD, İngiltere ve Ürdün devleti Suriye'nin güneyindeki muhaliflere 2015 yılından bu yana destek veriyordu. Dera, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesinden biriydi. Rusya ve ABD, 2 ay sonra Dera'yı bu kapsamdan çıkararak ayrı bir güvenli bölge ilan etmiş, ABD de bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.

DERA'DA ACİL DURUM
ABD'nin tüm uyarılarına rağmen, rejim ve destekçisi İran, ülkenin orta kesimindeki kazanımlarından sonra, güneyi de ele geçirmek için Dera'ya çarşamba günü operasyon başlatmıştı. Şiddetli saldırılar ve bölgenin rejim ve destekçilerinin kontrolüne geçeceği endişesiyle yaklaşık 750 bin sivilin yaşadığı Dera'dan göç dalgası başlamıştı. Göç yolundaki sivillerin yiyecek ve barınma imkanlarından yoksun olması nedeniyle on binlerce kişi insani kriz yaşanıyor.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...