Tgrt Haber
12 Eylül 2017 09:25

ABD'deki felaketin maliyeti milyarlarca dolara mal oldu!

Ülkede hayatı olumsuz etkileyen iki kasırganın toplam maliyetinin 290 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam ABD'nin GSYH'sinin yüzde 1,5'ine denk geliyor

ABD'deki felaketin maliyeti milyarlarca dolara mal oldu!
abd,harvey kasırgası,ırma kasırgası,felaket

ABD'nin Florida eyaletini hafta sonu vuran Irma  kasırgasının ve geçen ay Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey kasırgasının  ülkeye maliyetinin toplamda 290 milyar dolar olduğu sanılıyor. 
 
ABD'li hava durumu tahminleri yapan AccuWeather adlı şirketten yapılan  açıklamaya göre, Irma kasırgasının ülkede yaklaşık 100 milyar dolar zarara neden  olduğu düşünülüyor. Bu rakam ABD'nin 19 trilyon dolar olan Gayri Safi Yurtiçi  Hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 0,5'ine tekabül ediyor.
 
Ayrıca, Harvey kasırgası da yaklaşık 190 milyar dolarlık zararla ülke  tarihindeki en hasarlı kasırgalardan biri oldu. Söz konusu zarar, GSYH'nin yüzde  1'ine denk geliyor. İki kasırganın toplam karşılığı ise ABD'nin GSYH'nin yüzde  1,5'ine karşılık geliyor.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen AccuWeather Kurucusu ve Başkanı  Dr. Joel N. Myers, kasırgaların hissedilen bölgelerde ulaşımı, altyapıyı ve iş  yerlerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, Teksas ve Florida eyaletlerinde  işsizlik oranlarını da artıracağını dile getirdi.
 
Myers, kasırgaların, konut, otomobil ve diğer kişisel mallara zarar  verdiğinin altını çizerek, ülkede benzin ve kalorifer yakıtı fiyatlarının da  arttığını hatırlattı.
 
Irma kasırgasının Florida eyaletinin kuzeyine yöneldiği bilgisini  paylaşan Myers, Irma'nın gelecek günlerde Georgia eyaletine ilerleyeceğini ancak  etkisinin perşembe gününe kadar hissedileceğini sözlerine ekledi.

ABD'nin büyüme tahmini aşağı çekildi
 
ABD'li uluslararası yatırım bankacılığı Goldman Sachs da cumartesi  günü yaptığı açıklamada, Harvey ve Irma kasırgalarından dolayı ülkenin üçüncü  çeyrek büyüme tahminini aşağı yönlü revize ettiğini duyurmuştu.
 
Açıklamada, kasırgaların oluşturduğu yüksek maliyet ve iş gücü kaybı  nedeniyle ABD'nin bu yılın üçüncü çeyreğine dair büyüme öngörüsü yüzde 2,8'den  yüzde 2 oranına indirilmişti.
 
Öte yandan, açıklamada, kasırgaların ardından ekonomik faaliyetlerin  arttığına işaret edilerek, ABD ekonomisinin toparlanarak dördüncü çeyrekte  beklenenden yüzde 0,4 oranında daha fazla büyüyebileceği bilgisine de yer  verilmişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...