Tgrt Haber
27 Nisan 2017 23:02

ABD'den BMGK'ye Rusya'ya baskı çağrısı

Suriye'deki insani durum ve yardım ulaştırma çalışmalarının görüşüldüğü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oturum, yine ABD ve Rusya'nın karşılıklı eleştiri ve suçlamalarına sahne oldu.

ABD'den BMGK'ye Rusya'ya baskı çağrısı
abd, bmgk, rusya

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar  Koordinatörü Stephen O'Brien, BMGK düzenlenen Suriye'deki insani durum konulu  toplantıda üyelere sunum yaptı.

Suriye'de tarafların siviller, hastaneler ve altyapıyı kasıtlı olarak  hedef almayı sürdürdüğünü belirten O'Brien, insani yardım girişlerine yönelik  engellemelerden de yakındı.

"İnsani yardım girişine her köşe başında ayrı engel çıkarılıyor."  diyen O'Brien, tarafların yardımların girmesini bürokratik olarak engellemeye ya  da yardımların ulaşacağı grupları belirlemeye çalıştığını, bunun da insani yardım  prensiplerine aykırı

O 'Brien, "Suriye hükümetinin bürokratik erteleme taktikleriyle insani  yardımların girişini her köşe başında ayrı bahanelerle engellemesi, sivillerin  anlatılmaz acılar çekmesine neden oluyor." dedi.

O'Brien, kuşatma altında yaşayanların sayısının 620 bine indiğini  ancak bunun nedeninin zorunlu tahliyeler olduğunu da belirterek bu kişilerin de  evsiz kaldığını ve yardıma muhtaç durumda olduğunu aktardı.

BMGK'ye sivil halkın korunması için eyleme geçme çağrısını yineleyen  O'Brien, Suriye'deki tüm gruplar ve rejimden de bürokratik engelleme taktiklerini  bırakarak yardımların girişine izin vermelerini istedi.

 "Her 2 Suriyeliden 1'i öldü ya da yerinden edildi"

İngiltere'nin BM  Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise her 2  Suriyeliden 1'inin öldüğünü ya da yerinden edildiği ifade etti.

Rejiminin açlığa mahkum etmeyi savaş taktiği olarak kullandığına  dikkati çeken Rycroft, 1,5 milyon kişinin  kuşatma altında ve ulaşılması zor  bölgelerde yaşadığını söyledi.

Rycroft, Doğu Guta'daki 420 bin sivilin durumundan  endişe duyduğunu  da dile getirerek Rusya'ya insani yardımların ulaştırılmasına izin vermesi için  rejime baskı yapması çağrısında bulundu.

"Rusya'ya baskı yapılmalı"

Rusya'nın BM Daimi Temsilci yardımcılarından Petr Iliichev ise batılı  ülkelerin Suriye rejimine yönelik eleştirilerinin krizin çözülmesine yararı  olmayacağını söyledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise Rus temsilcinin sözlerine  şu yanıtı verdi:

"İnsani yardımları engelleyen Suriye rejimini koruyan ülke kim?  Birçoğunuz Suriye rejimine baskı yapılmasını söyledi ama Rusya'ya baskı yapmamız  gerek çünkü Rusya, rejimin suçların üstünü örtmeye çalışıyor, insani yardımların  engellenmesine izin veriyor, kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan birine  sahip çıkıyor, veto etmeye devam ediyor ve Esed de bu suçları işlemeye devam  ediyor çünkü Rusya'nın arkasında olduğunu biliyor. Bütün gözler Rusya'ya  çevrilmeli ve Rusya'ya baskı yapılmalı."

Rus temsilcisi Iliichev ise tekrar söz aldı ve "Rusya, Türkiye ve İran  ateşkesin sürdürülmesi için ağırlığını ortaya koyuyor. Siz ve batılı  müttefikleriniz Suriye'de durumun iyileştirilmesi için ne yaptığınızdan hiç  bahsetmiyorsunuz." diyerek Haley'nin eleştirilerine karşılık verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...