Tgrt Haber
08 Aralık 2022 19:42 - Güncelleme : 08 Aralık 2022 19:53

AB'den, Hırvatistan'ın Schengen üyeliğine onay

Avrupa Birliği (AB), Belçika'nın başkenti Brüksel’de yapılan toplantıda Hırvatistan’ın Schengen üyeliğine onay verdi. Hırvatistan'ın onay aldığı toplantıda, Bulgaristan ve Romanya üyelik için onay alamadı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
AB'den, Hırvatistan'ın Schengen üyeliğine onay
Avrupa Birliği,Bulgaristan,Hırvatistan,Romanya,Schengen

Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanlarından oluşan İçişleri Konseyi, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de toplandı. Toplantıda, Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımını ele aldı. Schengen Anlaşması'nın Hırvatistan'da tam olarak uygulanmasına onay verilirken Bulgaristan ve Romanya üyelik için onay alamadı.

Konuya ilişkin AB Dönem Başkanı sıfatıyla açıklama yapan Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan, "Çek Dönem Başkanlığı sırasında Hırvatistan'ın hem euro hem de Schengen bölgesine katılarak Avrupa entegrasyonunda iki önemli adım atabilmesinden çok memnunum. Bu başarıların, şartları yerine getiren diğer üye ülkelerin Avrupa yolculuklarında bir sonraki adımı atmalarının önünü açacağına eminim. Meslektaşlarım ve ben, Bulgaristan ve Romanya'yı Schengen'e kabul edebilmemiz için çok çalışmaya devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

2023'TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Bu kararla Hırvatistan Schengen bölgesine 1 Ocak 2023 itibariyle dahil olacak. Konuyu resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Çekya Dönem Başkanlığı, "Son adım tamamlandı. Konsey kararı aldı. Şimdi Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023 itibariyle Schengen bölgesine katıldığı artık resmen onaylandı" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA SIĞINMACI RİSKİ

Avusturya’nın özellikle yetersiz sınır kontrollerine bağlı olarak daha fazla sığınmacı riski nedeniyle Bulgaristan’a karşı oy kullandığı belirtildi. Söz konusu itiraz nedeniyle salonda gergin bir hava oluşurken, Hollanda’nın da bu iki ülkeye "insan hakları ve yolsuzluk iddiaları" nedeniyle ret oyu verdiği açıklandı. İki ülkenin karşı çıkması nedeniyle Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e dahil olmasına da onay çıkmadı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...