Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 May 2015 16:28

Airbus’tan A400M uyarısı

Airbus şirketi müşterilerine yaptığı uyarıda, 'A400M' tipi askeri nakliye uçaklarında motoru etkileyebilecek teknik bir sorun olabileceğini bildirdi.

Airbus’tan A400M uyarısı
A400M uçak, askeri nakliye uçakları,

Açıklamada, İspanya’nın Sevilla kentinde 9 Mayıs’ta test uçuşu sırasında A400M tipi bir uçağın düştüğü anımsatılarak, bu uçakların elektronik kontrol ünitelerinin (ECU) müşteriler tarafından özellikle kontrolden geçirilmesi istendi.
Yapılan incelemelerde bu tip uçakların elektronik komuta ve kontrol sistemlerinde sorunlar tespit edildiği ifade edilen açıklamada, uyarının bu tip uçakları envanterinde bulunduran aralarında Türkiye’nin de olduğu beş ülkeye yapıldığı bildirildi.
Airbus A400M tipi bir uçak 9 Mayıs'ta, ilk test uçuşu sırasında Sevilla kenti yakınlarında düşmüş, uçağın Türkiye için üretildiği bildirilmişti. Kazada dört kişi hayatını kaybetmiş, iki kişi ağır yaralanmıştı.
Kazanın ardından, Almanya, İngiltere ve Türkiye, envanterlerinde bulunan uçakların uçuşlarını askıya alırken, Fransa ise daha önce planlanmış askeri operasyonlar için yapılacak uçuşların devam etmesine karar vermişti.
A400M Programı 1985 yılında başlatılmış, Türkiye'nin katılımı 1988 yılında gerçekleşmişti. Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Türkiye'nin katıldığı proje kapsamında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 10 uçak tedarik edilmesi planlanmıştı. Türkiye'ye ilk teslimat Nisan 2014'te yapılmıştı.
A400M stratejik ulaştırma uçağı, ağır ve hacimli malzeme taşıma kapasitesine, yüksek sürat ve uzun menzile, "glass" kokpite, havada yakıt ikmali yapma yeteneğine, gelişmiş savunma yardımcılarına, görev planlama ve bakım bilgi sistemine, gelişmiş aviyoniklere (elektronik sistem) ve "data link"e (veri bağlantısı) sahip, yüksek teknolojiyle geliştirilmiş ulaştırma uçağı özelliği taşıyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki iki A400M Atlas uçağı, havadan personel atlatma ve malzeme atma gibi taktik görevlerle uzun menzilli birlik intikalleri, yolcu ve malzeme taşıma gibi lojistik görevlerde kullanılıyor.
"A400M uçağı yazılım hatasından düştü" iddiası
Bu arada, Türkiye için üretilen A400M askeri nakliye uçağının 9 Mayıs'ta İspanya'nın Sevilla kentinde test uçuşu sırasında düşmesinin nedeninin yazılım sorunu olduğu iddia edildi.
Spiegel Online internet sitesinde yer alan haberde, A400M uçağının, yazılımındaki sorun nedeniyle kalkıştan hemen sonra 3 turboprop motorunun durduğu ifade edildi.
Sevilla'da düşen uçağı inceleyen mühendisler yazılım sorununu tespit etti. Buna göre kalkıştan hemen sonra bilgisayar, yazılımdaki hata nedeniyle motorlara durması talimatını verdi ve motorlar durarak uçağın düşmesine neden oldu.
Pilotların bu durumda yapabilecek fazla bir şeyleri olmadığının belirtildiği haberde, pilotların yine de kalkış yaptıkları alana dönmek için hamle yapmalarına rağmen uçağın bir tarla üzerine düşmesine engel olamadıkları kaydedildi.
Haberde ayrıca Airbus'un Sevilla'daki üretim yerinde kalite problemi yaşandığı ve bu nedenle tüm yönetimin değiştirildiği bilgisi verildi.
9 Mayıs'ta İspanya'nın Sevilla kentinde test uçuşu sırasında düşen askeri nakliye uçağının mürettebatından 4 kişi ölmüş, 2 kişi de  ağır yaralı olarak kurtarılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...