Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Ağustos 2015 05:03

Akdeniz'de tsunami riski

Akdeniz'de meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki bir depremin, yıkıcı bir tsunamiye yol açabileceği kaydedildi. Özellikle İtalya, Yunanistan ve Libya kıyıları risk altında bulunuyor.

Akdeniz'de tsunami riski
akdeniz, tsunami,

"Ocean Science" adlı dergide yayınlanan makalede Akdeniz'de meydana gelecek şiddetli bir depremin tsunamiye yol açabileceği ifade edildi. Makalede, Sicilya veya Girit Adaları yakınlarında, tektonik tabakalarda oluşacak 7 şiddetinde bir hareketin Akdeniz kıyılarında yıkıcı bir tsunamiye yol açabileceği belirtildi. Risk altındaki ülkelerin arasında İtalya, Yunanistan ve Libya sayılırken, depremin büyüklüğüne göre etkilenen alanın genişleyebileceği kaydedildi. Riskli bölgede 130 milyon insanın yaşadığı vurgulandı.

Bilgisayar simülasyonlarında, böyle bir senaryoda, denizden 5 metre yükselikteki kıyı şeridinin bile su altında kalabileceği görüldü. Tarihten örnekler veren uzmanlar, Akdeniz'de 1908'de meydana gelen depremin ardından 10 metrelik dalgaların İtalya'nın güneyinde binlerce kişinin ölümüne yol açtığını hatırlattı. Milattan önce 365 yılında Girit açıklarında meydana gelen bir tsunami dalgasının Girit ve Mısır'da on binlerce  kişinin canına mal olduğu bildirildi. 2004'te Hint Okyanusu’nda meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami, 230 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. 2011'de Japonya açıklarındaki 9 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami ise 18 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...