Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Eylül 2018 23:06

Anlaşma sonrası BM'den 'tarihi olay' yorumu!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika Boynuzu ülkeleri Etiyopya ve Eritre arasında barış anlaşması imzalanmasını, "tarihi bir olay" ve "barış için umut penceresi" olarak değerlendirdi.

Anlaşma sonrası BM'den 'tarihi olay' yorumu!
anlaşma,,bm,

Guterres, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki imza töreninin ardından  Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile ortak basın toplantısı  düzenledi.

Guterres, burada yaptığı konuşmada, "Anlaşmanın imzalanması tarihi bir  olay. Afrika kıtası ve Afrika boynuzunda ticari alanda iş birliğini artırma  fırsatı oluşturacak. Anlaşma, güvenliğin ve umudun tükenmeye başladığı bu dünyada  gerçekten çok önemli." dedi. Guterres, bu atmosferin, "Afrika Boynuzu'ndaki  ilişkilerde bir iyileşmeyi gün yüzüne çıkardığını" söyledi.

Barış anlaşmasının tamamlanması için sarf ettiği çabalar dolayısıyla  Suudi Arabistan'a teşekkür eden Guterres, "Anlaşma, Afrika'da barış için  başlangıç niteliğinde olacak. Özellikle de Güney Sudan'da imzalanan anlaşmadan  sonra  bir umut penceresi var." ifadesini kullandı.

Cubeyr de anlaşmanın Kızıldeniz bölgesinin güvenlik ve istikrarına  katkıda bulunacağını, daha çok iş birliği ve ticaretin önünü açacağını söyledi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ev sahipliğinde Cidde  kentinde bir araya gelen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Eritre Devlet Başkanı  Isaias Afewerki, bugün barış anlaşması imzalamıştı.

İmza törenine BM Genel Sekreteri Guterres'in yanı sıra Suudi Arabistan  Veliaht Prensi, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ile  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan da  katılmıştı.

Etiyopya ve Eritre liderlerinin temmuzda yaptığı karşılıklı ziyaret  sonrasında taraflar arasındaki buzlar erimiş, Ortak Barış ve Dostluk  Deklarasyonu'na imza atılmıştı. Barış anlaşması sonrası iki ülke  büyükelçiliklerini de karşılıklı olarak yeniden açma kararı almıştı.

Eritre'nin 1993'te Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından  iki ülke arasında sınır anlaşmazlıkları nedeniyle 1998-2000 yıllarında yaşanan  savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Cezayir'de 2000'de imzalanan anlaşmanın ardından Etiyopya'nın bazı  tartışmalı alanlardan çekilmeyi reddetmesiyle iki ülke arasındaki gerginlik devam  etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...