Tgrt Haber
12 Mart 2014 07:01

AP, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu tartıştı

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun akşam oturumunda oylamaya sunulacak 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu masaya yatırıldı.

AP, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu tartıştı
ap,avrupa parlamentosu,türkiye ilerleme raporu,ilerleme raporu tartışıldı

Fransa'nın Strazburg kentinde devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nun akşam oturumunda bugün oylamaya sunulacak 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu masaya yatırıldı. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'de reformların önünün açılması için 23. faslın açılması gerektiğini söyledi. Füle, "AB için Türkiye ile ilişkiler özel bir öneme sahip. Türkiye'de reformların önünü açmak için AB katılım müzakerelerinde 23. faslın açılması gerekiyor. Türkiye, Kıbrıs meselesinde önemli bir arabuluculuk örneği gösterdi" dedi. Füle, bir ülkenin AB'ye üye olabilmesinin tek yolunun müzakerelerde bütün fasılların açılarak gereğini yerine getirmesinden geçtiğini vurguladı.
AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten ise 2013 yılında yaşanan Gezi Parkı odaklı olaylar ve 17 Aralık operasyonunun stratejik bir ülke olan Türkiye'yi derinden etkilediğini belirterek, "Türkiye'de tarafsız bir yargıya ve kuvvetler ayrılığına ihtiyaç var. İfade hürriyetinin kesinlikle kısıtlanmaması gerekiyor" diye konuştu. AP'de ikinci büyük grup olan Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) üyesi Emine Bozkurt da Türkiye'de basın özgürlüğü bakımından önemli gelişmelerin yaşandığını kaydetti. Bozkurt, "Türkiye gazetecileri mahkum etmekle suçlanıyor. Ancak Türkiye'de son zamanlarda birçok gazeteci serbest bırakılmıştır. AB yolunda ilerleyen Türkiye, yargı alanında reformlar yapmaya devam etmelidir" ifadelerini kullandı. İlerleme raporuyla ilgili tartışmalarda Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği ve kadın haklarının korunması noktasında attığı adımlar, Kıbrıs müzakerelerinde elde edilen somut gelişmelerin yanısıra Gezi Parkı odaklı olaylarda göstericilere uygulanan polis şiddeti ile kuvvetler ayrılığı prensibi ve yargı bağımsızlığı konuları tartışıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...