Tgrt Haber
05 Eylül 2018 20:13

BM'den Yemen açıklaması: Yarın...

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, yarın İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak Yemen konulu istişare toplantılarıyla ilgili olarak "Barış sürecini yeniden aktif hale getirmeye ve taraflar arasında güven artırıcı önlemlere odaklanacağız." dedi.

BM'den Yemen açıklaması: Yarın...
bm,,yemen,

Özel Temsilci Griffiths, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın  toplantısında, şubat ayında başladığı görevinde Yemen sorununa çözüm bulmak için  zamana karşı yarıştığını belirtti.

Cenevre'de yarın başlayacak toplantılar için özellikle "müzakere"  yerine "istişare" kelimesini seçtiğini vurgulayan Griffiths, "İstişarelere Yemen  hükümeti ve Husileri (Şii Ensarullah Hareketi) davet ettim. Yemen'de bir süreç  başladı. Bu yeni bir sayfanın açılması için fırsat. Bu bir süreç. Her iki  tarafında sorunlarını anlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Griffiths, Kuveyt'te yapılan en son Yemen görüşmelerinin ardından 2  yıl geçtiğine işaret ederek istişarelere katılacak her iki tarafın da  heyetlerinin şekillendiğini, son halini aldığını ve bunu başarmak için çok sıkı  çalıştıklarını anlattı.

Teknik uzmanlık ve profesyonel liyakat temelinde Yemenli kadın  grupları da istişarelere davet ettiğini belirten Griffiths, süreç boyuncu bu  grupların kendisine yardımcı olacağını aktardı.

Griffiths, taraflarla yapacağı görüşmelerde barış sürecini yeniden  aktif hale getirmeye ve güven artırıcı önlemlere odaklanacaklarını, Yemen'in  geleceğini diğer ülkeler yerine yine Yemenlilerin belirleyeceğini vurguladı.

"TARAFLAR BURAYA GELDİKLERİ İÇİN TEBRİK EDİLMELİ"

İstişarelerde en önemli önceliklerinden birinin de Yemen'deki  mahkumların serbest bırakılması olduğunun altını çizen Griffiths, bunun ancak her  iki tarafın iradesi ve anlaşmasıyla gerçekleşebileceğini dile getirdi.

BM Özel Temsilcisi, istişare toplantılarının formatına ilişkin bir  soru üzerine şunları kaydetti: "Burada istişarelerden bahsediyoruz. Bu esnek bir iş. Her iki tarafla  da aynı odada görüşmeyi umut ediyorum. Bunu göreceğiz. Bunu yapmak zorunda  değiller ama yapabilirler. Taraflar buraya geldikleri için tebrik edilmeli.  BM'nin tebrik edilmesi gerektiğini sanmıyorum. Bu çok kolay değil. Çünkü sıcak  bir savaş var ve pek çok kötü hadiseler oldu. Dolayısıyla aynı masada rakibinizle  konuşmak için çok büyük cesaret ve güven gerekiyor."

İngiliz diplomat Griffiths, istişare toplantılarının 3-4 gün  sürmesinin beklendiğini ve Cenevre'ye gelen Yemen hükümetiyle bu akşam  görüşmelere başlayacağı bilgisini paylaştı. "Husi heyetinin, başkent Sana'da Suudi Arabistan öncülüğündeki  koalisyon tarafından tutulduğu ve Cenevre'ye gelmelerine izin verilmediği"  şeklinde basında çıkan haberlerle ilgili soruya da Griffiths, "Bunun üzerinde  çalışıyoruz. Bu iddiaları fazla ciddiye almıyoruz. Her zaman Yemen görüşmelerinin  başında gecikmeler oldu. Biz bunun (istişarelerin) gerçekleşmesini sağlayacağız."  yanıtını verdi.

"Görüşmeler için diplomasi esastır." diyen Griffiths, Yemen'de barışın  askeri yöntemlerle gelmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Griffiths, öncelikle tarafları dinleyeceğini ve ele geçen fırsatı  nasıl değerlendireceklerini göreceğini belirterek, Cenevre'deki istişare  toplantılarının 3-4 gün süreceğini kaydetti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime  darbe yapan Husiler, 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini  elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise 2015'ten bu  yana Yemen hükümetine destek veriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...