Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Aralık 2017 13:23

Endonezya Temsilciler Meclisi heyeti TBMM'yi ziyaret etti

Endonezya Temsilciler Meclisi Yasama Komitesi Başkanı Agtas, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop ile bir araya geldi.

Endonezya Temsilciler Meclisi heyeti TBMM'yi ziyaret etti
Endonezya,İsrail,Mustafa Şentop,Myanmar,Rohingya,TBMM,

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Endonezya Temsilciler Meclisi Yasama Komitesi Başkanı Supratman Andi Agtas ve beraberindeki heyet ile görüştü.

Şentop, Endonezya'nın İslam ülkeleri arasında nüfusu en büyük ülke olduğunu söyledi.

İslam dünyasının iki büyük ekonomisine sahip ülkeler olarak küresel ekonomik sistemin geleceği, terörizm ve aşırıcılıkla mücadele, medeniyetler arası diyalog konularında iş birliğini yoğunlaştırmak istediklerini belirten Şentop, "16. yüzyıldan bu yana dostluk, iş birliği ve yardımlaşma temelinde gelişen ve güçlü tarihi bağlar üzerine inşa edilen Türkiye Endonezya ilişkilerinin geldiği nokta hepimiz adına sevindiricidir." dedi.

Şentop, Türkiye ile Endonezya'nın, uluslararası gündemi meşgul eden birçok konuda ortak görüşleri paylaştıklarını anlattı.

Terörizmle mücadele, medeniyetler ittifakı, küresel ekonomik sistemin geleceği, Ortadoğu ve diğer bölgesel gelişmeler gibi alanlarda iş birliğinin yoğunlaştırılmasının önemine değinen Şentop, şunları kaydetti:

"Esasen bir terör devleti olarak tanımlamış olduğumuz İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'ü başkent olarak ilan etmesinden sonraki gelişmeler endişe vericidir. Aslında İsrail 1980 yılında böyle bir kararı tek taraflı almıştır. Ama hemen sonrasında BM, İsrail'in kararının hukuksuz olduğuna dair bir karar almıştır. BM, Doğu Kudüs'ü işgal altındaki topraklar olarak ilan etmiştir. İsrail'in uluslararası hukuka aykırı kararının ABD tarafından benimseniyor olması bizim için tanınması mümkün olmayan ve şiddetle karşı çıktığımız bir karardır. Böyle bir kararı iyi niyetli bulmuyoruz, bölge barışına yardımcı olacak bir karar olarak görmüyoruz. Doğu Kudüs bizim için bağımsız Filistin'in başkentidir."

"Rohingya Müslümanlarına sistematik soykırım"

Mustafa Şentop, Myanmar'da yaşanan insani krize de değinerek, bu ülkenin güvenlik güçlerinin Rohingya Müslümanlarına yönelik orantısız ve sistematik şiddet eylemleri neticesinde 600 binden fazla sivilin Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldığını anımsattı.

Son sığınmacılarla birlikte Bangladeş'te bulunan Rohingya Müslümanlarının sayısının bir milyona yaklaştığının altını çizen Şentop, şöyle devam etti:

"Artık Bangladeş'te Myanmar'dan daha fazla Rohingyalı Müslüman vardır. Bu da Rohingya Müslümanlarının Myanmar'dan silinmekte olduğuna işaret etmektedir. Bunun sistematik bir şekilde işlenen soykırım suçu olduğu yönünde kanaatimiz vardır. Kalıcı bir çözüm gerektiren bu konuya uluslararası toplumun daha fazla ilgi göstermesi gerektiğine inanıyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...