Tgrt Haber
29 May 2023 04:47 - Güncelleme : 29 May 2023 06:04

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi ABD basınında: Seçimi Putin kazandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlanan seçimler, dış basında da geniş yer buldu. Amerikan basınından Newsweek, New York Times, Washington Post ve Wall Street Journal, sandık sonuçlarına ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu. Newsweek dergisindeki seçim analizinde ise Erdoğan'ın kazanmasının en çok Batı'lı ülkelerin ambargosuna maruz kalan Rus lider Putin'e yaradığı ve seçimin dolaylı kazananı olduğuna dikkat çekildi.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaferi ABD basınında: Seçimi Putin kazandı
ABD,dış basın,Türkiye,seçim

Türk halkı 2 hafta arayla yeniden sandık başına gitti ve kararı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52,16 oy oranıyla yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan'ın zaferi Yüksek Seçim Kurulu tarafından da onaylanırken, pek çok dünya liderinden tebrik mesajı yağdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerdeki başarı ABD basınında da geniş bir biçimde işlendi. Amerikan dergisi Newsweek, “Türkiye’deki seçimleri Putin kazandı” yorumunda bulundu. İşte Newsweek’in yayınladığı makalenin satır başları:

'PUTIN KAZANDI'

“Neredeyse yüzde 5 farkla kazanan Erdoğan, yüksek katılım oranı ile tekrar seçildi. Erdoğan'ın galibiyeti, Putin için iyi bir haber. Putin'in dünya liderleri ile arası, Ukrayna'yı istila etmesi ile kötüleşti. Birçok hükümet, Putin'in yaptığını uluslararası hukukun ihlali olarak gördü ve Rusya'ya yaptırım uyguladı.

Ancak Türkiye'nin yaklaşımı farklı oldu. Türkiye, Kiev ve Moskova arasında arabuluculuk yaptı. Erdoğan bizzat Ukrayna ve Rusya ile aynı anda yakın temasta bulundu ve ikili ilişkileri devam ettirdi. Her iki ülke de Türkiye ile ekonomik bağlarını devam ettirmek istedi. Erdoğan'ın galibiyeti, durumun aynen devam edeceğinin bir işareti. Erdoğan her ne kadar Ukrayna'nın işgalini kınasa da, Batı kampına katılıp yaptırım uygulamadı. Ukrayna'ya SİHA sattı ve aynı esnada Rusya ile ticaretini geliştirdi. Erdoğan’ın NATO içinde yaptıkları, Rusya’nın çıkarına yaradı.

'KILIÇDAROĞLU KAZANSAYDI...'

Eğer Kılıçdaroğlu kazansaydı nasıl bir dış politika izleyeceği bilinmiyordu ancak uzmanlar, Batı ile daha yakın olacağını tahin ediyordu. Kılıçdaroğlu seçime kısa bir süre kala Rusya’yı hedef aldı ve Rusya’yı içişlerine müdahale etmekle itham etti.”

NEW YORK TIMES: ERDOĞAN KAZANDI

ABD’nin en çok okunan gazetelerinden New York Times, “Seçimleri Erdoğan kazandı” ifadelerini kullandı. Haberde enflasyon, deprem ve zorlu yarışa rağmen yarışı önde bitirdiği belirtilirken, yaptığı zafer konuşmasında yeni dönemde Batı karşıtı dış politikasında değişikliğe gideceğine dair çok az emareler olduğuna dikkat çekildi.

WASHINGTON POST MANŞETİNE TAŞIDI

Amerikan gazetesi Washington Post, seçimi manşetine "Erdoğan'ın kutuplaştırıcı iktidarı devam ediyor" ifadeleriyle taşıdı. Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir araya gelmiş muhalefete rağmen yeni bir meydan okumadan daha galip çıkarak görev süresinin 5 yıl daha uzadığına yer verildi.

Gazete ayrıca Türkiye'deki seçimlerin dünya için önemi ve Erdoğan'ın belediye başkanlığından Cumhurbaşkanlığına uzanan siyasi kariyerine dair haberleri de okuyucularıyla paylaştı.

WALL STREET JOURNAL'DAN SEÇİM ANALİZİ

Amerikan gazetesi Wall Street Journal şu yorumda bulundu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm olasılıkları yenerek Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Seçim zaferi, küresel siyasetteki büyük rolünü güvence altına alıyor. Erdoğan, hâlâ aynı taktikçi olduğunu gösterdi.”

ABD SEÇİM SONUÇLARI

Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarıştığı seçimde Amerika Birleşik Devletleri'nde oyların çok büyük bir bölümü sayılırken, Kılıçdaroğlu rakibine büyük fark attı. Kılıçdaroğlu'nun yüzde 82.57 oyuna karşılık Erdoğan'ın oy oranı yüzde 17.43'te kaldı.

Oy kullanan seçmen sayısı 54 bin 871 olarak açıklanırken, sandığa katılım oranı yüzde 41,41 oldu.

Açılan Sandık% 100Seçim Sandığı
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
2. Tur
% 52.18
27,580,965
1. Tur
% 49.52
26,086,097
KEMAL KILIÇDAROĞLU
KEMAL KILIÇDAROĞLU
2. Tur
% 47.82
25,300,624
1. Tur
% 44.88
23,873,505
Son güncelleme: 2023-12-15 10:46:01
Veriler: İhlas Haber Ajansı

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Misafir 29 Mayıs 2023 07:36

Imam rabbani hazretlerinin bir sözünü okumuştum. Devlet reisinin ahlaki millete yansir .kasaptan kuzu eti istedim .oglak verdi . Açtık oglak eti çıktı.

Sonraki Haber Yükleniyor...