Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Haziran 2017 12:19

Hollanda'dan flaş Srebrenitsa kararı

Hollanda mahkemesi, Srebrenitsa'daki katliamda askerlerinin illegal hareket ettiğine hükmederek suçlu buldu.

Hollanda'dan flaş Srebrenitsa kararı
Hollanda,Srebrenitsa

Hollanda Temyiz Mahkemesi 1991 -  1995 yılları arasında Yugoslavya iç savaşında yaşanan Srebrenista Katliamında 300 Boşnak Müslüman'ın öldürülmesinden Birleşmiş Milletler adına bölgede bulunan Hollanda askerlerinin kısmen suçlu olduğuna karar verdi. 

Ancak mahkeme Hollandalı askerlerin, Müslümanların Srebrenitsa'da başına gelenlerden yüzde 100 sorumlu tutulamayacağını vurguladı.

Böylelikle Temyiz Mahkemesi alt mahkemenin kararını onamış oldu.

"Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliam"

Eski Yugoslavya'daki iç savaş sırasında Bosnalı Sırplar, Srebrenitsa kasabasında 8 binden fazla Boşnak Müslümanı katletmişti. Srebrenitsa katliamı "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliam" olarak kabul ediliyor.

Birleşmiş Milletler'in  başlıca yargı organı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı ise 2007 yılında tarihi bir karara imza atmış, Srebrenitsa'da yaşananların "soykırım" olduğuna hükmetmişti. Ancak katliamın sorumlusunun Sırbistan olmadığına da karar vermişti.

Katliamda Hollanda'nın rolü

İç savaş sırasında BM Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş ve buraya çoğunluğunu Hollandalıların oluşturduğu bir barış gücü yerleştirmişti. 

General Ratko Mladiç önderliğindeki Bosnalı Sırp güçler tarafından iki yıl boyunca devam eden kuşatma sırasında 1995 yazında binlerce Müslüman erkek, kadın ve çocuk, Srebrenista'nın hemen dışındaki Potoçari'de Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış Gücü karargahına sığınmıştı.

Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını belietimiş ancak daha sonra 300 Müslüman'ı Bosnalı Sırplar'a sorgulama için teslim etmişti.

Askerler, daha sonra da karargahtan ayrılarak, binlerce Müslümanın Bosnalı Sırpların eline düşmesine neden olmuştu.

Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmı  Bosna Hersek'in doğusundaki toplu mezarlarda yatıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...