Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Mart 2017 12:50

Hüsnü Mübarek tahliye edildi, ardından patlama oldu

Uzun süredir tutuklu durumda bulunan Mısır eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek serbest bırakıldı! Mübarek'in serbest kaldığı dakikalarda aynı mahallede bir patlama oldu. Peki Hüsnü Mübarek kimdir?

Hüsnü Mübarek tahliye edildi, ardından patlama oldu
hüsnü mübarek,

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek serbest bırakıldı. Karar; Mübarek'in avukatı tarafından açıklandı. Mısır'da 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek dönemi, rejimin kanlı saldırılarıyla son bulmuş, halk devrimi sırasında yaklaşık 250 kişi katledilmişti.Kahire'nin banliyö mahallesi Maadi'de bulunan askeri hastanede tutulan Mübarek, Heliopolis'teki evine gönderildi.Darbeci Sisi kontrolündeki yüksek mahkeme, Mart ayı başında Mübarek'in suçsuz olduğuna karar vermişti.

MÜBAREK'İN TAHLİYE EDİLDİ SIRADA PATLAMA OLDU

Hüsnü Mübarek'in tahliye edildiği dakikalarda aynı mahallede bir patlama oldu. Polis kaynakları, patlamada bir kişinin öldüğünü ve üç kişinin de yaralandığını bildiriyor. Henüz saldırıyı üstlenen olmadı.

HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR?

Muhammed Hüsnü Said Mübarek, 4 Mayıs 1928 tarihinde dünyaya geldi. Eğitim hayatını Kahire'de yer alan Mısır Askeri Akademisi'ni ve Bilbays'taki Havacılık Aakdemisi'ni bitirerek tamamladı.

Ardından Sovyetler Birliği'nde ileri uçuş ve bombardıman teknikleri konusunda eğitim aldı. Mısır Hava Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1966-1969 yılları arasında Hava Akademisi'nde Komutanlık görevini yürüttü.

1972 yılında Enver Sedat tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı ve 1973'ün Ekim ayında İsrail'le yapılan Yom Kippur Savaşı'nda elde edilen başarılarda büyük rol oynadı.

Savaşın ardından mareşal rütbesini kazanan Hüsnü Mübarek, 1975'in Nisan ayında devlet başkanı yardımcılığına atandı ve Fas, Cezayir ve Moritanya arasında Batı Sahra'nın geleceği ile ilgili anlaşmazlıkların çözülmesinde arabuluculukta bulundu.

6 Ekim 1981'de devlet başkanı Enver Sedat'ın suikast sonucunda öldürülmesiyle devlet başkanı oldu. Görevi süresince öteki Arap ülkeleriyle ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda bulundu. 1982 yıılnda Lübnan'ı işgal eden İsrail'le yakınlaşmaktan kaçındı.

1987'de altı yıl sürecek bir ikinci dönem için, oyların %97'sini kazanarak yeniden devlet başkanlığı görevine seçildi. Enver Sedat döneminde İsrail'le yaptığı barış antlaşması sebebiyle çıkarıldıkları Arap Birliği'ne Mısır yeniden 1989'da kabul edildi ve merkezi Kahire'ye taşındı.

26 Haziran 1995'te, Afrika Birliği Örgütü Zirvesi için gerçekleştirdiği Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa seyahati sırasında kendisine suikast girişiminde bulunuldu.

2011 yılında Tunus'ta başlayan "Arap Baharı" olaylarının Mısır'a 25 Ocak 2011'de sıçraması üzerine 10 Şubat 2011'de yetkilerinin bir çoğunu yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti.

11 Şubat 2011'de görevini orduya ve Anayasa Mahkemesi'ne devrederek devlet başkanlığı görevinden istifa etti. İstifasının ardından kısa bir süre sonra tutuklandı ve yargılanmaya başlandı. İdam cezası ile yargılanan Hüsnü Mübarek, 2 Haziran 2012 günü yardımcısı ile birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

13 Mart 2017 günü Mısır mahkemesi tarafından aklanan Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in serbest bırakılacağı açıklandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...