Tgrt Haber
03 Mart 2015 09:41

Irak ordusundan 30 bin kişiyle en büyük saldırı

Irak güçleri, devrik lider Saddam’ın memleketi olarak bilinen Tıkrit’i IŞİD’den geri almak için şu ana kadarki en büyük operasyonu başlattı.

Irak ordusundan 30 bin kişiyle en büyük saldırı
ırak ordusu, ışid, ışid saldırı, operasyon,

30 bin kişinin katıldığı saldırının koordinasyonuna İran Devrim Muhafızları’nın seçkin birimi Kudüs Gücü’nün ünlü komutanı general Kasım Süleymani de yardım ediyor. AFP, İran ve Irak medyasına dayandırdığı haberinde İran Devrim Muhafızları’nın elit birimi Kudüs Gücü’nün ünlü komutanı general Kasım Süleymani’nin de Selahaddin vilayetinde operasyonun koordinasyonuna yardım ettiğini bildirdi. İran’ın yarı-resmi Fars haber ajansı da Süleymani’nin harekâttan iki gün önce vilayete gittiğini kaydetti. 1979 İran Devrimi ile İran-Irak Savaşı’na katılan Süleymani çok yetenekli bir askeri taktisyen olarak tanınıyor. Süleymani, 1997’de Kudüs Gücü’nün başına getirilmişti.

EN BÜYÜK OPERASYON

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u IŞİD'den baharda geri almanın planlandığı bir ortamda Bağdat, örgütün elindeki Selahaddin vilayetinin başkenti Tıkrit’e dün şu ana kadar ülkedeki en büyük çaplı kara harekâtını başlattı.Dün sabahın erken saatlerinde başlayan harekâta Irak ordusu, hükümet kontrolündeki Şii milislerin oluşturduğu Halk Topluluğu ile IŞİD karşıtı Sünni aşiretlerin yer aldığı 30 bin kişi katılıyor.

ÜÇ CEPHEDEN İLERLİYORLAR
Bir Iraklı komutan kente üç cepheden ilerlediklerini bildirdi. Amerikan haber ajansı AP, kentin özellikle doğusunda çarpışmaların şiddetli olduğunu belirtti. Harekâtta şu ana dek kentin güneyinde ilerleme sağlandı. Irak güçleri, polis akademisi binasını ele geçirdi. El-Kadisiye mahallesinde de kontrolü sağladı. IŞİD’in Tıkrit merkezine doğru geri çekildiği belirtildi. AA’ya konuşan Selahaddin Aşiret Meclisi Sözcüsü Mervan Naci, operasyonlar sırasında çıkan çatışmalarda dün 3 askerin öldüğünü, 35’inin yaralandığını söyledi.

OPERASYONDA SON DURUM
Salahaddin İl Meclisi Başkan Yardımcısı Casim Muhammed, Irak güvenlik güçlerinin, Tıkrit'in merkezine doğru çeşitli kollardan ilerleyişinin sürdüğünü belirterek, "Ordu güçleri, Tıkrit'e 5 kilometre uzaklıktaki Kadisiye semtine girdi, kente iki kilometre uzaklıktaki Deyyum semtinde de ilerleme kaydedildi" dedi.

100'DEN FAZLA KİŞİ KURTARILDI
Emniyet kaynakları da operasyonda büyük ilerleme kaydedildiğini, Tıkrit'in güneyindeki Ebu Şevarib ve Tellu'l Fadli semtleri ile Tıkrit ile Samerra arasında kalan bazı köylerin geri alındığını ve IŞİD'in alıkoyduğu 100'den fazla kişinin kurtarıldığını belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...