Tgrt Haber
30 May 2015 02:24

İran Dışişleri Bakanı'ndan nükleer müzakereler açıklaması

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Arakçi nükleer müzakerelere yönelik açıklamalarda bulundu

İran Dışişleri Bakanı'ndan nükleer müzakereler açıklaması
iran, dışişleri,

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Arakçi, alternatif çözümler üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Müzakereler ortak bir çözüme ulaşıncaya kadar devam edecek" dedi. Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran ile Birleşmiş Milletler'in (BM) 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu P5+1 grubu arasında nihai anlaşma metninin yazımı amacıyla yürütülen müzakerelerin beşinci turu sona erdi.
Müzakerelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arakçi, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in "nükleer program kapsamında askeri tesislerin denetlenmesine izin vermeyiz" sözlerinin "kararlı ve ciddi bir yol haritası" olduğunu söyledi. Arakçi, İran'ın askeri sitelerinin denetlenmesi ve nükleer bilim adamlarıyla görüşülmesinin gündemde olmadığını belirterek, "Biz karşı tarafı, denetim ve görüşme konusunun asla gündemde olmayacağı konusunda bilgilendirdik" değerlendirmesinde bulundu.
Müzakerelerde alternatif çözümler üzerinde görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Arakçi, "Müzakereler ortak bir çözüme ulaşıncaya kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.
Arakçi, daha sonra İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve ABD Dışişleri Bakanı John Keryy'nin yarın görüşeceği İsviçre'nin Cenevre kentine gitmek üzere Viyana'dan ayrıldı.
İran ile P5+1 grubu arasında 2 Nisan'da İsviçre'nin Lozan kentinde bir uzlaşmaya varılmış ve nihai anlaşmanın 30 Haziran'a kadar tamamlanması konusunda mutabık kalınmıştı.
İran yaptırımların kaldırılmasını, P5+1 ülkeleri ise nükleer faaliyetlerin durdurulmasını istiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...