Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Eylül 2015 18:28

İran nükleer anlaşma için şart koydu

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptırımlar kaldırılmazsa nükleer anlaşmanın uygulanmayacağını belirtti.

İran nükleer anlaşma için şart koydu
iran, nükleer, anlaşma,

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptırımlar kaldırılmazsa nükleer anlaşmanın uygulanmayacağını belirtti.

Dini liderin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de aralarında bulunduğu Uzmanlar Meclisi (Hubregan Meclisi) üyelerini kabul etti.

Hamaney, kabulde, İran'ın nükleer müzakerelere yaptırımların kaldırılması şartıyla katıldığını belirterek "Yaptırımların çerçevesi korunacaksa o halde biz ne için müzakere ettik? İran'ın müzakerelere katılmadaki amacı yaptırımların kaldırılmasıydı. Yaptırımlar kaldırılmazsa anlaşma olmayacak. Bu konu çözüme kavuşmalıdır" dedi.

Ülkesinin müzakerelerde bazı konularda taviz verdiğini anımsatan Hamaney, "Biz sahip olduğumuz 19 bin santrifüjü 50-60 bine çıkarabilir, yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye devam edebilirdik" ifadelerini kullandı.

Bazı Amerikalı yetkililerin yaptırımların kaldırılması yerine askıya alınacağına ilişkin sözlerine işaret eden Hamaney, "Başından beri yaptırımların askıya alınmasına değil kaldırılmasına vurgu yaptık" diye konuştu. Hamaney, ülke yetkililerinden ABD'ye resmen cevap vermelerini istedi.

"MECLİS ANLAŞMAYI İNCELEMELİ"

Hamaney, ülkede son günlerde tartışma konusu olan nükleer anlaşmanın meclis tarafından incelenmesi önerisiyle ilgili de meclisin anlaşmayı incelemesi gerektiğini ve bunu Cumhurbaşkanı Ruhani'ye de söylediğini ifade etti.

ABD'nin nükleer anlaşma sayesinde İran içinde ve bölgede fırsatlar elde etmeye çalıştığını söyleyen Hamaney, "Hükümetteki yetkililer, İran'ın içinde ABD'ye hiçbir şekilde bu fırsatı vermemeli ve ülke dışında da bu fırsatların Amerikalıların eline geçmemesi için çaba göstermelidir" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...