Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Mart 2015 10:49

IŞİD 3 bin yıllık tarihi kenti yıkıyor

Musul'daki tarihi heykelleri matkapla kırıp parçalayan IŞİD, kentin simgelerinden 3 bin yıllık Süryani antik kenti Nimrud'u da dozerlerle yıkmaya başladı.

IŞİD 3 bin yıllık tarihi kenti yıkıyor
ışid, musul,

Al Jazeera'ye konuşan Musullu kaynaklar, IŞİD üyelerinin öğleden sonra Musul'un 20 kilometre güneydoğusunda bulunan Asur döneminden kalma 3 bin yıllık antik yerleşkeyi dozerle yıkmaya başladığını söyledi. 1980'lerin sonunda Iraklı arkeologlar Nimrud'un altındaki bir mezarda altın ve mücevher bulmuştu. Bu kazıda bulunan altın ve mücevherler tarihte bir kazıda bulunan en büyük hazine. Nimrud'da kanatlı boğa figürleriyle lamaşsu olarak bilinen heykeller bulunuyor. Mezopotamya'daki Süryani kenti Nimrud, Kalah ve Kalhu olarak da biliniyor. Antik yerleşke 1800'lerin ortasındaki antik kazılarda ortaya çıkarılmıştı. IŞİD geçen haftada da Musul'da binlerce yıllık tarihi bulunan heykelleri kırmış ve videosunu yayınlamıştı.
Musul'daki tarihi camiyi havaya uçurdu
Terör örgütü IŞİD'in Irak'ın Musul kentinde Osmanlı döneminden kalma tarihi Hema Kado Camisi'ni havaya uçurduğu kaydedildi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Sait Memozini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'un batısına düşen ve Osmanlı döneminde yaptırılan cami, dün akşam IŞİD militanları tarafından patlayıcı madde ile havaya uçuruldu. Bu caminin içerisinde kime ait olduğunu bilmediğimiz bir türbe vardı. Musul halkı, her perşembe ve cuma günleri bu türbeyi ziyaret ederdi. Bu durumdan rahatsız olan teröristler, camiyi havaya uçurdu" dedi. Daha önce binlerce yıllık sanat eserlerinin bulunduğu Musul Müzesi'ne saldırarak, heykelleri balyozlarla parçalayan IŞİD militanları, Musul Kütüphanesi'nde tarihi kıymeti yüksek kitapları da yakmıştı. IŞİD, Irak ordusunun çekilmesi üzerine ülkenin ikinci büyük ili Musul'u 10 Haziran 2014'te kontrolüne almıştı.
Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...