Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Mart 2015 19:27

İsrail'in yerleşim politikasından endişeliyim

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim politikasından endişe duyduğunu, yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

İsrail'in yerleşim politikasından endişeliyim
israil, ab,

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran ile nükleer müzakerelerde önemli adımlar atıldığını, anlaşmanın sağlanmasına yakın olduklarını söyledi. Mogherini, BM İnsan Hakları Konseyi 28. Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna'da devam eden çatışmalarda yaklaşık 6 bin kişinin öldürüldüğünü ifade ederek, Kırım Tatarlarına karşı tehdit ve işkence ile ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünü kısıtlayan girişimlere son verilmesi çağrısında bulundu. Mogherini, uluslararası insan hakları savunucularının Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'daki tüm bölgelere erişiminin tam ve sınırsız olması gerektiğini vurguladı.

İsrail'in Filistin topraklarındaki  yerleşim politikasına da değinen Mogherini, "İsrail'in devam edenyerleşim politikasından endişe duyuyorum ve bu yerleşimler uluslararası hukuka aykırı. Tüm tarafları BM insan hakları mekanizmasıyla tam olarak uyumlu bir şekilde hareket etmeye çağırıyorum" diye konuştu.

Mogherini, "Irak ve Suriye'de ise DAEŞ'in (IŞİD) zulmü cezasız kalmamalı ama aynı zamanda, Esed rejiminin sivillere uyguladığı şiddet nedeniyle hesap verme mecburiyeti var ve bu da cezasız kalmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

İran ile nükleer görüşmeler

Oturumdaki konuşmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Mogherini, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı arasında İsviçre'nin Montrö kentinde düzenlenen nükleer müzakerelerin iyi gittiğini bildirdi.

Mogherini, Kerry ile telefonda görüştüğünü ve bugün görüşmeler bittikten sonra Zarif ile de telefonda bir görüşme yapacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Müzakereler iyi gidiyor, görüşmelerde önemli adımlar atıldı ve anlaşmanın sağlanmasına yakınız ancak iyi bir anlaşma olmadığı sürece nihai anlaşma olmayacak. Güvenliğimiz bu görüşmelerden çıkacak sonuca bağlı. Diplomatik çabalar uzun süredir devam ediyor ve zor bir süreç oldu. Bütün taraflara bu çabaları tehlikeye atmak yerine hızlandırmaları çağrısında bulunuyorum."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...