Tgrt Haber
30 Ağustos 2015 18:15

Japonya'da 150 bin kişi sokağa indi

Japonya'da 150 binden fazla kişi düzenlenen gösterilerde, ordunun deniz aşırı bölgelerde savaşmasına izin veren güvenlik yasasını protesto etti

Japonya'da 150 bin kişi sokağa indi
japonya,

Japonya'da 150 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde, ordunun deniz aşırı yerlerde savaşmasına izin veren güvenlik yasasını protesto etti. Tokyo'daki "Japonya Ulusal Dieti" parlamento binasının önünde ve 200'e yakın farklı noktada gerçekleşen gösterilere muhalefet partileri de destek verdi.Gösterileri organize eden grubun 23 yaşındaki üyesi Aki Okuda, parlamento binasının önünde yaptığı konuşmada, ülkenin barışçıl anayasayı korunması gerektiğini vurguladı. Başkent Tokyo'daki gösterilere yaklaşık 120 bin, Osaka şehrindeki gösterilere 25 bin kişi katılırken, kısa bir süre önce İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya atılan atom bombası saldırısının 70. yıldönümünü anma törenlerinin düzenlendiği Hiroşima ve Nagasaki şehirlerinde de gösteriler düzenlendi.

İktidar koalisyonu söz konusu yasayı geçen ay parlamentonun alt kanadından geçirmeyi başarmıştı. Parlamentonun üst kanadında oylamaya sunulacak güvenlik yasasıyla, Japon Savunma Kuvvetlerini oluşturan ordunun deniz aşırı yerlerde savaşmasına izin verecek şekilde kapsamının genişletilmesini öngörülüyor.

Yasa ayrıca uluslararası arabuluculuk çabalarına katkı sağlama ve oluşacak güvenlik risklerine karşı saldırıya uğrayan müttefikleri savunma gibi maddeleri de beraberinde getiriyor. Japonya'nın ikinci dünya savaşından kalan mevcut anayasası, ülkenin askeri bir operasyon yapmasına değil, sadece doğrudan saldırılara karşı kendini korumasına izin veriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...