Tgrt Haber
15 Mart 2018 11:19

Kenya'da iktidar ile muhalefet arasındaki anlaşmaya tepki yağdı

Kenya'da geçen yıl yapılan seçimi protesto eden muhalefet lideri Raila Odinga'nın yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği protestolar sonrasında sürpriz bir şekilde iktidarla anlaşmaya varması, milyonlarca taraftarını ve yakın çevresini öfkelendirdi.

Kenya'da iktidar ile muhalefet arasındaki anlaşmaya tepki yağdı
haber,,kenya,,dünya haberleri,

Muhalif partilerin tek çatı altında birleşerek seçime girdiği Ulusal Süper İttifak Partisi (NASA) lideri Odinga, cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ülkeyi ziyareti öncesinde Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile bir araya gelerek aralarındaki anlaşmazlığı sonlandırdıklarını açıkladı.

Odinga'nın yakın çevresinden habersiz aldığı anlaşma kararı, hem milyonlarca destekçisi hem de muhalefet liderleri tarafından kızgınlıkla karşılandı.

- "ÇOCUKLARIMIZ BOŞUNA MI ÖLDÜ?"

Odinga taraftarlarından Onyango Vyonne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhalefet liderinin iktidarla anlaşma kararına sert tepki göstererek "Çocuklarımız boşuna mı öldü?" dedi.

Vyonne, "Odinga’nın Kenyatta ile ortaklık kurma kararı iki yüzlülüktür ve kendi çıkarları için alınmıştır. Onun için hayatını kaybeden destekçilerinin hiç mi değeri yoktu? Kenyatta ile anlaşmak için onlarca insanın polis tarafından yaralanıp öldürülmesini neden bekledi?" diye konuştu.

Başkent Nairobi'de taksi şoförlüğü yapan 38 yaşındaki muhalefet destekçisi Pius Ngugi de liderlerinin kendilerini yüzüstü bıraktığını söyledi.

Ngugi, "Milyonlarca insan, Odinga'nın sözünü dinleyip onu desteklediği için sokaklara döküldü, genç yaşta insanlar hayatını kaybetti, polisle çatıştı, dayak yedi ve yaralandı. Bu kadar insanın kaybettiklerini kim geri verecek? İnsanlarla resmen alay edildi." ifadesini kullandı.

Odinga'nın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Ngugi, bir sonraki başkanlık seçiminde Odinga aday olursa kimsenin ona oy vermeyeceğini savundu.

- KOALİSYON ÜYELERİ ODİNGA'NIN KARARINA TEPKİLİ

Odinga'nın liderlik ettiği NASA partisi Milletvekili Eseli Simiyu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Odinga’nın diğer üç büyük muhalefet partisi liderini dahil etmeden Kenyatta ile tek başına anlaşmasının toplumu başarılı bir şekilde birleştiremeyeceğini söyledi.

Simiyu,“Tüm muhalif koalisyon üyeleri, ulusal bir diyaloğu savunuyor. Diyalog için iki kişi arasında bir başlangıç ??yapmak, ülke için tehlikeli olacaktır." diye konuştu.

Turuncu Demokratik Hareket Partisi (ODM) Başkanı ve Milletvekili John Mbadi ise Odinga'nın Devlet Başkanı Kenyatta ile anlaşmasını desteklediğini söyledi.

Mbadi, Odinga'nın hükümetle anlaşmaya varması için diğer parti liderlerine de danışması gibi bir gerekliliğin olmadığını savunarak iki liderin iki farklı partiyi ve kesimi temsil ettiğini vurguladı.

- MUHALEFETİN BOYKOT ETTİĞİ SEÇİMDE 92 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen 26 Ekim 2017'de ikinci kez düzenlenen devlet başkanlığı seçiminde Uhuru Kenyatta, oyların yüzde 98,26'sını alarak ikinci kez seçilmişti.

Odinga'nın talimatıyla seçimi boykot ederek oy kullanmaya gitmeyen 6 milyondan fazla muhalefet taraftarı, uzun süre protesto gösterileri düzenlemiş ve yeni bir seçim yapılmasını talep etmişti.

Seçim sonuçlarına itiraz eden Odinga, kazanan Kenyatta'nın başkanlığını kabul etmediğini söyleyerek mevcut hükümete karşı ekonomik boykot başlatmış, kendisini "halkın başkanı" olarak ilan etmişti.

Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu verilerine göre, seçim döneminde çıkan şiddet olaylarında 92 kişi ölmüş, 247 kişi yaralanmıştı. Komisyon hayatını kaybedenler arasında 12 yaşında bir çocuğun da olduğunu duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...