Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Nisan 2015 04:16

Kerry, 'İranla henüz anlaşmaya varmadık'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'la nükleer müzakerelerde bazı temel konuların halen çözülemediğini ancak nihai bir anlaşmaya her zamankinden daha yakın olduklarını söyledi.

Kerry, 'İranla henüz anlaşmaya varmadık'
ABD Dışişleri Bakanı, John Kerry, İran, nükleer müzakere,

Kerry, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Nükleer Silahların Yayılmasının  Önlenmesi Anlaşması'nın (NPT) 2015 gözden geçirme konferansının açılışında  yaptığı konuşmada, İran'la sürdürülen nükleer müzakerelere ilişkin açıklama  yaptı. İran'la anlaşmaya varılması halinde dünyanın daha güvenli duruma  geleceğini kaydeden Kerry, "İran'la nihai anlaşma için hala katedilmesi gereken  önemli bir mesafe var. Bazı temel konular halen çözülmedi. Buna rağmen kapsamlı  bir anlaşmaya her zamankinden daha yakınız" dedi.

İran'la varılacak bir anlaşmanın verilecek sözlere dayalı olmayacağını  da vurgulayan Kerry, "Bu anlaşma sözlere değil delillere dayalı olacak. NPT,  sözlerin yerine getirildiğini denetleme konusunda merkezi işlev görecek" diye  konuştu.

Kerry, ABD'nin, nükleer silah stoklarının azaltılması ve imhası  konusunda önemli çalışmalar yaptığını da kaydederek, Başkan Obama'nın, kullanım  dışına çıkarılmış nükleer silah başlıklarının imhasını yüzde 20 hızlandırma  kararı aldığını duyurdu.

Dünyadaki nükleer silahın yüzde 90'dan fazlasına Rusya ve ABD'nin  sahip olduğunu vurgulayan Kerry, Rusya'ya da NPT anlaşmasına bağlı kalıp adım  atma çağrısı yaptı.

Kerry, Zarif'le görüştü

John Kerry, BM'deki toplantının ardından New York'ta İran Dışişleri  Bakanı Cevad Zarif ile basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından  açıklama yapılmazken, iki bakanın nükleer anlaşma konusunu ele aldıkları  belirtildi.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan  nükleer müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşıya varılmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai  anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından  uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...