Tgrt Haber
15 Kasım 2018 02:44

Lübnan'da 40 yıl süren düşmanlık sona erdi

Lübnan'ın önde gelen Maruni Hristiyan liderlerinden Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca ile Marada Hareketi Partisi Başkanı Süleyman Franci, 40 yıl süren düşmanlığın ardından barıştı.

Lübnan'da 40 yıl süren düşmanlık sona erdi
lübnan,

İki lider arasındaki barışma, Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus  er-Rai önderliğinde başkent Beyrut'un kuzeyindeki Bkerke Kilisesi'nde  gerçekleşti.
 
Patrik Rai, burada yaptığı açıklamada, bu barışın, tüm ülkenin ulusal  birliğinin başlangıcı olduğunu söyledi.

Patrik Rai, Caca ve Franci arasında gerçekleşen üçlü görüşmenin  ardından Lübnan Güçleri Partisi ile Marada Hareketi Partisi tarafından yapılan ve  Metropolit Cozif Neffa'nın okuduğu ortak açıklamada, "(İki liderin ortak  iradelerine binaen) Geçmişin acı sayfasını kapattığımızı ilan ederek  anlaşmazlıkların giderilmesi ve yeni bir ufkun açılması gerektiğini  vurguluyoruz." ifadesine yer verildi.
 
Açıklamada, görüşmenin, sağlam ve kapsamlı uzlaşma seçeneğinin bir  teyidi olarak gerçekleştiği ve Hristiyanların acı geçmişin sayfasını kapatmadan  içinde bulundukları olumsuz durumdan kurtulamayacağı ifade edildi.
 
Caca ile Franci arasındaki anlaşmazlık, ülkede yaşanan iç savaş  döneminde Lübnan Ketaib Partisinin askeri kanadı Lübnan Güçleri örgütünün 13  Haziran 1978'de düzenlediği saldırı sonucu yaşanan İhden Katliamı ile  başladı.

Saldırı, Ketaib Partisi ile Marada Hareketi Partisi arasında, İhden  beldesinin de içinde bulunduğu Zgarta'da nüfuz mücadelesi sonrası meydana  gelmişti. İki taraf arasındaki anlaşmazlık, dönemin Lübnan Güçleri Komutanı Beşir  el-Cemil'in müttefikleri üzerinde egemenlik sağlamaya ve milislerini kendi  milislerine entegre etmeye çalışması üzerine büyümüştü.

Franci ailesinin yazlığına saldırı düzenlemekle görevlendirilen ancak  yaralanması sonucu İhden'e ulaşamayan Semir Caca, saha komutanlarından birini  saldırı için görevlendirmiş ve saldırıda Süleyman Franci'nin babası Tony Franci,  annesi Vera Kardahi ve 2,5 yaşındaki kız kardeşi Cihan'ın yanı sıra 30'dan fazla  kişi ölmüştü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...