Tgrt Haber
03 Eylül 2015 16:38

Macaristan Başbakanı'ndan mültecilere ‘Türkiye’de kalın’ çağrısı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, mülteci akınını görüşmek üzere geldiği Brüksel’de AP Başkanı Martin Schulz ile düzenlediği ortak basın toplantısında mültecilere, 'Türkiye güvenli bir ülkedir, orada kalın. Gelmeniz oldukça riskli. Aileler, çocuklar ve kendiniz için orada kalmanız daha iyi' çağrısında bulundu.

Macaristan Başbakanı'ndan mültecilere ‘Türkiye’de kalın’ çağrısı
macaristan başbakanı, türkiye, mülteciler,

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yaşanan mülteci krizini ele almak için Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştü. Schulz ve Orban, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, göçmen akınını engelleyebilmek için somut engelleri de kapsayan düzenlemelerin 15 Eylül’e kadar yürürlükte olması gerektiğini savundu. Yönetmelikleri yerine getirebilmek için Macaristan’ın yapılması gerekenleri yaptığını kaydeden Orban, “Macaristan Parlamentosu’nda yeni düzenleme paketi oluşturduk, somut engeller koyduk. Bunların hepsi bir araya geldiğinde 15 Eylül’den itibaren Macaristan’da ve Avrupa’da yeni bir durum sağlanabilir” dedi. Avrupa’da yaşayan halkın mülteci krizi nedeniyle hükümetlerin çoğunluğu ile karşı görüşte olduğunu tekrar eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Biz Macaristanlılar, Avrupa’daki insanlar, başbakanların da aralarında bulunduğu Avrupalı liderlerin durumu kontrol altına alamadıklarını gördükleri için korku içinde. Bu problem, Avrupa’ya özgü bir problem değil. Bu problem Alman problemi. Kimse Macaristan’da kalmak istemiyor. Bu yüzden, Macaristan’da kalmak isteyenler için herhangi bir engel çıkarmıyoruz. Kimse Macaristan’da ya da Slovakya’da, Polonya’da, Estonya’da kalmak istemiyor. Herkes Almanya’ya gitmek istiyor” ifadelerini kullandı.
Macaristan, göçmen akınının hız kazanmasının ardından göçü engelleyebilmek için Sırbistan sınırına 175 kilometre uzunluğunda çit çekmişti. Pazartesi günü de binlerce sığınmacının trene binerek Almanya’ya gitmelerine izin veren yetkililer, daha sonra bu seyahatleri durdurmuştu.
“TÜRKİYE GÜVENLİ BİR ÜLKE, ORADA KALIN”
Orban, basın mensuplarının Bodrum’da Suriyeli küçük bir çocuğun cansız bedenin sahile vurma anını gösteren fotoğrafla ilgili soru üzerine ise, Avrupa’nın kapılarını açmasının ahlaki bir argüman olmadığını ancak tersine ailelerin neden denizi tercih etmemelerini vurguladığını kaydetti. Orban, “Herkesi kabul etmeye hazır olduğumuza dair bir izlenim oluşturduysak, bu ahlaki bir ihmal olurdu. Bu değer bir şeyi açıklığa kavuşturmalı. Lütfen gelmeyiniz” dedi. Sığınmacılara seslenen Orban, “Türkiye, güvenli bir ülkedir, orada kalın. Gelmeniz oldukça riskli. Aileler, çocuklar ve kendiniz için orada kalmanız daha iyi” dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...