Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Şubat 2016 18:28

Merkel'den Türkiye hakkında kritik açıklama

Almanya Başbakanı Merkel, "AB-Türkiye anlaşması adım adım uygulanacak" dedi.

Merkel'den Türkiye hakkında kritik açıklama
merkel, türkiye, ab,

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacılara ilişkin kasım ayında Türkiye-AB Zirvesi'nde karara bağlanan eylem planının adım adım uygulanacağını söyledi.

Merkel, Polonya Başbakanı Beata Syzdlo ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gelecek hafta Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde Avusturya Büyükelçiliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yer alacağı bir toplantının gerçekleştirileceğini, burada Türkiye-AB Zirvesi'nde alınan kararlara ilişkin çeşitli konuların ele alınacağını belirtti.

“AB-Türkiye anlaşması adım adım uygulanacak” diyen Merkel, bunun dışında, sığınmacıların durumunun iyileştirilmesi için Türkiye’ye verilen 3 milyar avronun yeterli olmaması durumunda, bir grup AB ülkesinin gönüllü olarak belirli sayıda sığınmacıyı kabul etmesinin düşünülebileceğini kaydetti.

Ancak bu öneri gerçekleşmeden önce yasa dışı göçün durdurulması gerektiği şartını koşan Merkel, “Ege Denizi’nde hala çok sayıda yasa dışı göç var” ifadesini kullandı.

Bu konuda Türkiye ve bazı AB ülkeleriyle görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Merkel, söz konusu önerinin daha önce kararlaştırılan kalıcı dağıtım mekanizmasına ilişkin bir şey olmadığını belirtti.

Brüksel’de yapılacak görüşmelerin saydam bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacağını söyleyen Merkel, “Sığınmacı konusu AB için en büyük sınama ise bunun birlikte çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun, 6-7 ay içinde başarılı veya başarısız olduğu da söylenemez” şeklinde konuştu.

'Polonya aktif bir üye olmak istiyor'

Polonya Başbakanı Syzdlo da ülkesinin AB’nin güçlenmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

“Sığınmacı krizinin çözümü konusunda Polonya aktif bir üye olmak istiyor” diyen Syzdlo, ancak ülkesinin AB’nin sığınmacıların dağıtılması yönümdeki planını kabul etmediğini yineledi.

AB ile Türkiye'nin kasımda anlaşmaya vardığı konuların uygulamaya geçmesini istediğini ifade eden Syzdlo, insani yardım konusunda Almanya ile Polonya’nın ortak bir proje gerçekleştireceğini, bu projenin diğer ülkelerin birlikte çalışmasına örnek teşkil edebileceğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...