Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ağustos 2018 16:38

Meteor yağmuru ne zaman gerçekleşecek, Türkiye'den izlenebilecek mi? Perseid Meteor yağmuru zararları var mı?

Perseid (Perse) göktaşı yağmuru, şehir ışıklarından uzak ve yüksek kesimlerde izlenebilecek. Peki, Perseid (Perse) meteor yağmuru ne zaman gerçekleşecek, Türkiye'den izlenebilecek mi? Meteor yağmuru zararları var mı?

Meteor yağmuru ne zaman gerçekleşecek, Türkiye'den izlenebilecek mi? Perseid Meteor yağmuru zararları var mı?
Meteor yağmuru,

Dünya, her yıl güney etrafındaki yörüngesinde 940 milyon kilometre yol kat ediyor, aynı yolu kuyruklu yıldızlar ve metorlar da dolaştı. Bu yolculuk sonucunda Güneş’in yörüngesinde kalıntılar oluştu. Dünya her yıl bu kalıntıların yanından geçiyor ve geçtiğinde de meteor yağmurları meydana geliyor. Bunların en görmeye değer olanları ise Ağustos'taki Perseid yağmuru ve Aralık'ta görülen Geminid yağmuru. Meteor yağmurlarındaki görüntü her yıl değişiyor.

PERSEİD METEOR YAĞMURU 2018 NE ZAMAN?

Astronomların en çok görülmeye değer meteor yağmurlarından biri diye tanımladığı Perseid (Perse) göktaşı yağmuru, 11–13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu akşam 21.30’da gerçekleşecek olan Perseid Meteor Yağmurları, şehir ışıklarından uzak ve yüksek kesimlerde rahat bir şekilde izlenebilecek. Gece saat 02.00 sıralarında Satürn ve sabah 04.00 sıralarında ise Mars’ın pazartesi akşamına kadar şehir ışıklarından uzak yerlerinde görülebilecek.

SAATE 60- 70 METEOR GÖRÜLECEK

NASA meteor uzmanı Bill Cooke'a göre, yılın en popüler meteor yağmurunda doğa olayı tutkunları, saatte yaklaşık 60-70 meteor görecekler. Persleri en iyi şekilde görmek için mümkün olan en karanlık yere gidilmesini öneren Cooke, “Gecenin ilerleyen saatlerinde daha az göktaşı olacak, ancak görünenler, daha uzun kuyruklara sahip olacaklar. Güney enlemlerde olanlar daha fazla meteor görmek için kuzeydoğuya doğru bakabilirler. “ Dedi.

ÖZEL BİR ALET GEREKMİYOR

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, göktaşı akıntılarını gözlemek için özel bir alete ihtiyaç olmadığına dikkati çekti. Göktaşlarının mikron düzeyinde çok küçük olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özdemir, atmosfere hızlı girdikleri için görseli güzel bir parlaklık ortaya çıktığını kaydetti.

Özdemir, güneş sisteminin ilk oluşum yıllarında var olan büyük göktaşlarının günümüzde söz konusu olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Şimdi günümüzde böyle büyük göktaşları olmadığı için bunların yeryüzüne ulaşma imkanı bulunmuyor. O yüzden kimsenin 'başıma göktaşı düşecek' korkusuna kapılmasına gerek yok. Çünkü bunlar son derece küçük meteor parçacıkları ve yere düşme ihtimali yok. Bunlar atmosferde yanıp gaz fazına geçiyorlar.

Bazen uzayda başı boş göktaşı ortaya çıkıyor ve dünya atmosferine girdiklerinde yeryüzüne ulaşabiliyor. Bu taşların bilimsel bir değeri var, bundan dolayı yere ulaşan bu küçük parçacıkları bilim insanları satın alıyorlar ve inceliyorlar. Yoksa bu parçaların kuyumcuda alınıp satılacak türden bir değeri veya mücevherat değeri bulunmuyor. Perseid akıntısında böyle bir olay beklenmiyor. Yeryüzünde saatte 60'a yakın meteor yanması izlenebilecek. Göktaşlarını daha iyi görebilmek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor."

Özdemir, yılda periyodik olarak 10-12 civarında göktaşı yanmasının meydana geldiğini, bunların en ihtişamlı olanın ise Perseid olduğunu sözlerine ekledi.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biri. Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur

DİĞER METEOR YAĞMURLARI

TUĞ uzmanları, 20-21 Ekim tarihlerinde Orionid (Avcı) göktaşı yağmuru yaşanacağını, saatte 20 civarında, 17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Leonid (Aslan) göktaşı yağmurunda ise saatte 15 civarında göktaşı izlenebileceğini kaydetti. Uzmanlar, 2017'nin en son gök olayının 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru olacağını, saatte 120 kadar meteor görülebileceğini aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...