Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Eylül 2017 23:41

'Mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine dönmesi çağrısını yapıyoruz'

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, BM Genel Kurulu'na hitabında, bölgedeki mülteci krizi nedeniyle Lübnan'ın yaşadığı altyapı, ekonomi ve güvenlik sorunlarına vurgu yaparak, mültecilerin ülkelerine dönmesi gerektiğini söyledi.

'Mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine dönmesi çağrısını yapıyoruz'
mülteciler,

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitabında, ülkesinin mülteci krizi nedeniyle taşıdığı ekonomik maliyet, sosyal sorunlar ve güvenlik tehdidine vurgu yaparak, mültecilerin ülkelerine dönmesi çağrısı yaptı.

BM'nin 72. Genel Kurul Görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada Lübnan Cumhurbaşkanı  Mişel  Avn, Suriyeli ve Filistinlilerin maliyeti ne olursa olsun "vatandaşlığa kabul edilemeyeceğini" belirterek, ülkedeki mültecilerle ilgili kararın doğrudan Lübnan'a ait olduğunu ve başka ülkelerin bu karara karışamayacağını söyledi.

Suriye rejiminin ülkenin önemli bir kısmında kontrolü sağladığını iddia eden Avn, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mültecilerin ülkelerine dönmesi için acil olarak organize olmak gerekiyor. Biz de mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi çağrısını yapıyoruz. Mültecilerin ülkelerine dönmesinin onlar için güvenli olmayacağı iddiası kabul edilmez bir bahane. BM, mültecilerin düzgün bir hayatın gerektirdiği en az gereksinimlerden bile yoksun olarak kamplarda kalmasına yardım etmek yerine onların,ülkelerine dönmesi konusunda yardımcı olmalı."

Avn, mülteci krizi nedeniyle ülkedeki devlet okullarının yarısından fazlasının yarım gün öğretim sistemine göre eğitim verdiğin belirterek, "Suriyeli çocukların eğitimi için okullar, sabah ve öğlen ayrı eğitim yapıyor. Lübnan küçük bir ülke ve kaynakları sınırlı." dedi.

Öte yandan son günlerde İsrail unsurlarının Lübnan hava sahasına yönelik artan ihlallerine de dikkati çeken Avn, "İsrail, her daim Lübnan'ın egemenliğini ihlal ediyor. Bu ihlaller yeni değil. Bu ay en az 100 defa ihlal yaptılar." ifadelerini kullandı.

Lübnan'da BM rakamlarına göre 1 milyon civarında Suriyeli mülteci ve 500 bin civarında Filistinli mülteci var. Lübnan makamları, BM'nin aksine ülkedeki Suriyeli mültecilerin sayısının bir buçuk milyon olduğunu savunuyor. Yaklaşık 5 milyon nüfuslu Lübnan, nüfusuna oranla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...