Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 May 2014 16:52

Nekbe'nin 66. yılında Filistinliler Soma'yı unutmadı

Nekbe'nin 66. yılında vatanlarına geri dönüş için mücadeleye devam eden Filistin halkı, Türkiye'nin acısını paylaşıyor.

Nekbe'nin 66. yılında Filistinliler Soma'yı unutmadı
Nekbe"nin 66. yılı, Filistinliler, Soma'yı unutmadı

Avrupa Filistin Konferansı Başkanı ve Filistin'e Dönüş Merkezi Genel Müdürü Majed al Zeer Türkiye halkına taziyelerini sundu. Zeer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Soma'da meydana gelen maden faciası dolayısıyla vefat edenlerin ailelerine, Türkiye Cumhurbaşkanına, Başbakanına ve tüm Türkiye halkına başsağlığı dileklerini sunarak "Yaşanan faciadan dolayı çok üzgünüz ve nice acılar çekmiş Filistinliler olarak içinde bulunduğunuz durumu bizden daha iyi kimse anlayamaz" dedi. Gazze ve Batı Şeria'da İsmail Heniye'nin çağrısı üzerine Soma'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazları kılındığını hatırlatan Zeer, Türkiye ile çok özel bağlara sahip Filistin halkının, Soma'da yaşanan faciayı derinden hissettiğini belirtti.
Zeer, Filistinliler olarak 66 yılı geride bırakan "Nekbe"yi hatırlayıp hüzünlenirken Soma'da yaşanan facianın, acılarını katladığını söyleyerek şöyle devam etti: "Mayıs ayı Filistin tarihinde zorla tehcirin ve katliamların yaşandığı, haklarına el konulduğu bir aydır. Buna karşın Siyonist İsrail bu ayda kuruluşunu kutluyor. Dolayısıyla Filistin meselesi onların mutluluğuyla bizim hüznümüz arasına sıkışmıştır. Ancak herşeye rağmen Nekbe'nin 66. yılında dünyanın her tarafında yüzlerce etkinlik düzenleyen Filistinlilerin 'Geri Dönüş' süreci başlamıştır."  Filistin meselesinde medyanın ve teknolojinin öneminden ve getirdiği kazançlardan bahseden Zeer, "Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan çalışmalarla, dünyada Filistin davasından neredeyse herkes haberdar ve bugün bütün dünyada kim "Filistin" diyorsa insanlar onu dinliyor" diye konuştu.
Zeer, Filistin'de varılan milli mutabakat hakkında şunları söyledi: "Batılılar Filistinlilere birlik içinde bulunmadıkları bahanesiyle geçmişte yardımcı olmadı. Zaten ayrışmış, bölünmüş bir halkın da hedeflerine ulaşması imkansızdır. Filistinlilerin birlik olmalarını engellemek isteyen düşman İsrail'i, Netanyahu'yu çok rahatsız etmesi, uzlaşının başarılı olduğunu göstermektedir." Zeer, şu dönemde bilhassa Suriye'deki Filistinlilere sahip çıkmayı öncelikli görev kabul ettiklerini sözlerine ekledi.
Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye önceki gün, Soma'da hayatını kaybeden madenciler için Mescid-i Aksa ve Filistin'deki bütün camilerde cenaze namazı kılınması çağrısı yapmış ve dün de cuma namazından sonra bizzat imam olarak Soma'daki faciada hayatını kaybedenler için cenaze namazı kıldırmıştı. Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da milli mutabakata varılmıştı. Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu. Nekbe (Büyük Felaket), 1948'de Filistin nüfusunun yarısından fazlasının (957 bin) zorunlu göçe tabi tutulması ve İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullanılıyor. Filistin meselesi için bütün dünyada birçok alanda faaliyet gösteren Avrupa Filistin Konferansı ve Filistin'e Dönüş Merkezi Filistin dışındaki en önemli sivil toplum kuruluşlarından görülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...