Tgrt Haber
28 Nisan 2015 06:45

Nepal'de kurtarma çalışmaları hızlanıyor

Nepal'de Cumartesi günü meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları hız kazandı.

Nepal'de kurtarma çalışmaları hızlanıyor
nepal, deprem,

Nepal'de Cumartesi günü meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları hız kazandı. Asker ve polisin de çalışmalara katıldığı belirtiliyor. Associated Press Haber Ajansı'na konuşan bir yetkili, 100 bin kişilik Nepal ordusunda yer alan her 10 askerden dokuzunun çalışmalara katıldığını söyledi.
Şimdiye kadar edinilen bilgilere göre depremde en az 3,900 insanın öldü ve en az 7,000 kişi yaralandı. Çin ve Hindistan'da da onlarca kişinin depremde hayatını kaybettiği öğrenildi.
İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesine konuşan bir uzman, depremin şiddetinin 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentini yerle bir eden atom bombasının 20 katına eşit olduğunu söyledi.
Arama ve kurtarma çalışmalarına büyük yardım kuruluşlarının yanı sıra Çin, Hindistan, Pakistan ve İngiltere'nin de dahil olduğu bir grup ülke destek veriyor.
Depremin çığı tetiklemesi sebebiyle kurtarma Everest Dağı'nda da kurtarma çalışmaları yapıldığı ve yaklaşık 200 dağcının kurtarıldığı öğrenildi. Çığ nedeniyle dağda en az 18 kişi öldü, 60'dan fazla insan yaralandı.
Evleri yıkılanlar ve evlerine dönmekten korkanlar için Nepal'in başkenti Katmandu'da çadır bölgeleri kuruldu.
Ülkede binlerce kişi Pazar gecesini dışarıda geçirmişti.
Depremin ardından su ve elektrik kesintileri yaşandığı, yiyecek sıkıntısı çekildiği belirtiliyor.
Yetkililer salgın hastalıklardan endişeleniyor. Nepal hükümeti Genel Sekreteri Lila Mani Poudyal, ülkede yardım ve tıbbi malzeme eksikliği çektiklerini belirtti.
Poudyal, özellikle çadır, kuru yiyecek, battaniye, yatak ve 80 farklı ilaca "acil ihtiyaç duyduklarını" söyledi.
Genel Sekreter "Bizim kurtarma çalışmaları için gereken helikopterlerimiz ve enkazda sıkışan insanları kurtaracak uzmanlarımız yok. İnsanlar kurtarıldıkça doktora ihtiyacımız artıyor" dedi. Ancak havaalanındaki sıkışıklığın yardım malzemelerinin ulaşımında gecikmelere neden olduğu belirtiliyor.
Hindistan Televizyonu, yardım malzemeleri taşıyan bir Hindistan uçağının zorla geri gönderildiğini bildirdi. AFP Haber ajansı'na konuşan Birleşmiş Milletler Gıda Programı sözcüsü Elisabeth Brys, Nepal için "büyük ve geniş kapsamlı bir operasyon planladıklarını" söyledi. Özellikle dağ yamaçlarındaki köylerde yaşayanların depremden büyük zarar gördüğü bildiriliyor. World Vision adlı yardım kuruluşunun sözcüsü Matt Darvas, "Bu tür köyler sık sık toprak kaymalarından etkilenir. 200, 300, hatta 1000 kişinin yaşadığı köylerin düşen kayaların altında gömüldüğüne tanık olunur." dedi.
Katmandu'dan 200 kilometre uzaklıktaki Pokhara'dan helikopterle kurtarılan bir kişi, 1000'den fazla evin bulunduğu köyündeki hemen her konutun yıkıldığını anlattı.
Bağlantının kesildiği ya da erişimin zor olduğu ücra bölgelerdeki durum bilinmiyor. Dağ köylerine yiyecek ve çadır ulaştırılamadığı belirtilmekte.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...