Tgrt Haber
05 Nisan 2016 06:22

Panama belgelerinde Arjantin Devlet Başkanı da var

Dünyanın en büyük dördüncü offshore hukuk firması Panama Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgelerde, “offshore” hesaplarda para bulunduran liderler arasında Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin de olduğu belirtildi.

Panama belgelerinde Arjantin Devlet Başkanı da var
panama, panama belgeleri, offshore, macri, arjantin

Sızdırılan belgelerde, Mossack Fonseca'nın iş adamı olduğu ve Buenos Aires Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde Macri’ye hukuki danışmanlık hizmeti verdiği iddia edildi. Ayrıca hizmeti alan Fleg Trading Ltd. adlı şirkette Macri'nin babası ve kardeşinin de yönetim kurulunda bulunduğu, kendisinin de şirketin müdürü ve başkan yardımcısı olduğu belirtildi. Macri'nin belediye başkanlığı döneminde şirketle ilişkisi hakkında açıklamada bulunmadığı ancak 2007 ve 2008 yıllarında, ABD'deki banka hesapları dahil olmak üzere yurtdışında hesapları ve mal varlıkları bulunduğunu beyan ettiği ifade edildi.
Hükümetten yapılan açıklamada ise Macri'nin ailesine ait söz konusu şirketin hisselerinde payı olmadığı vurgulandı. Açıklamada şirketin kurumsal yatırım amaçlı kurulduğu ve Macri'nin de bu şirkette müdür olarak görev yaptığı kaydedildi. Mossack Fonseca aracılığıyla offshore şirket kuran Arjantinliler arasında futbolcu Lionel Messi, Macri'nin Buenos Aires Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada Maliye Bakanlığını yapan Nestor Grindetti, eski Devlet Başkanı Nestor Kirchner'in Özel Kalem Müdürü Daniel Munoz ve eşinin de bulunduğu ifade ediliyor.
- "Panama belgeleri
"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla offshore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor. 

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurtdışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "offshore şirketlere” dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor. 

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet adamlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...